Когато криптоимперията на основателя на FTX Сам Банкман-Фрайд е на

...
Когато криптоимперията на основателя на FTX Сам Банкман-Фрайд е на
Коментари Харесай

Коя е Каролин Елисън? От дясна ръка до основен свидетел срещу Банкман-Фрайд

Когато криптоимперията на създателя на FTX Сам Банкман-Фрайд е на ръба на колапса, излиза наяве, че една част от нея, комерсиалната компания Alameda Research, е направила рискови залози, употребявайки депозити на клиенти от криптоборсата, и парите са  изчезнали.

В този миг неговата дясна ръка Каролин Елисън беседва с група чиновници и когато един от тях я пита кой е решил да употребява средства на клиентите, тя споделя: " Сам, допускам ", напомня в собствен материал WSJ и прибавя:

„ Именно Елисън ще бъде главен очевидец по време на процеса за машинация против Банкман-Фрайд, който стартира тази седмица. Прокурорите назовават срутва една от най-големите финансови излъга в историята на Съединени американски щати “.

28-годишната Елисън ще се причисли към двама други членове на тогавашното си обграждане - съоснователя на FTX Гари Уанг и инженерния шеф Нишад Сингх, които ще дадат показания, с цел да опишат историята на борсата зад кулисите.

Свидетелските показания на Елисън могат да бъдат изключително персонални и сурови, счита изданието, като прибавя: „ В своите показания тя е описвала в детайли комплицираните си и от време на време сантиментални връзки с шефа си и интереса си към полиаморията. Тези тематики биха могли да послужат като храна за пресечен разпит “.

" В основата си всяко дело за машинация е просто човешка драма ", споделя Джордан Естес, някогашен федерален прокурор, който в този момент работи в компанията Kramer Levin. " Каролайн евентуално е инструментът за откриване на огромна част от тези неща. "

Процесът, който стартира във вторник, ще означи първите обществени показания на Елисън за FTX след нейния провал. Тя притегля вниманието това лято, откакто 31-годишната Банкман-Фрайд споделя персоналните си показания пред кореспондент, което в последна сметка принудждава съдията, водещ наказателното дело, да вкара създателя на FTX в пандиза, до момента в който чака процеса.

Елисън се призна за отговорна по седем наказателни обвинявания - повече от Уанг или Сингх, и се съгласи да сътрудничи на държавното управление. Прокурорите декларират, че тя освен е взела участие в незаконна активност, варираща от подкупи в Китай до машинация на клиенти на FTX с милиарди долари, само че и е работила по напътствие на Банкман-Фрaйд, напомня още WSJ.

Самият Банкман-Фрайд не се признава за отговорен, а юристите му настояват, че прокурорите не са потвърдили по подобаващ метод, че Елисън е работила по негово разпореждане.

Елисън се среща с Банкман-Фрайд в комерсиалната компания Jane Street Capital и се причислява към Alameda като търговец през 2018 година Дъщеря на двама професори от Масачузетския софтуерен институт, тя израства в предградията на Бостън и приключва математика в Станфордския университет.

" Преди да се занимавам с търговия, не се смятах за човек, който може да се занимава с това ", споделя Елисън в подкаст на FTX. " Това е нещо, което научих повече в работата и към което се оказа, че имам супер мощен натурален инстинкт. "

Свидетелските показания на Елисън биха могли да включват известия от Signal и Slack, ръкописни бележки от срещи и описите, които е направила, като да вземем за пример един, озаглавен " Нещата, за които Сам се опасява ". Този лист включва разбирането на Елисън за терзанията на Банкман-Фрайд по тематики, включващи търговията на Almeda, неприятното отразяване в пресата и набирането на средства, настояват прокурорите.

Банкман-Фрайд има сходна биография с Елисън - израснал е в кампуса на Станфордския университет, където родителите му са преподавали в юридическия факултет. Преди да работи в Jane Street Capital и да основе Almeda през 2017 година, той учи физика в Масачузетския софтуерен институт.

През 2021 година Банкман-Фрайд назначава Елисън и различен собствен сътрудник, Сам Трабуко, за съизпълнителни шефове на Alameda, като декларира, че желае да се концентрира върху новия си план - криптоборсата FTX. Елисън, която е известна измежду чиновниците като интелигентен и общителен началник, се занимава с ежедневните интервенции и търговията в Alameda.

Прокурорите декларират, че въпреки Банкман-Фрайд да се е дистанцирал обществено, в частен проект той е запазил контрола и е управлявал незаконната активност на комерсиалната компания.

Едновременно с това Банкман-Фрайд постоянно е вземал решения, когато Елисън не е имал изрично мнение, споделят осведомени, описвайки я като човек, който не отстъпва елементарно.

Романтичната връзка сред Банкман-Фрайд и Елисън датира най-малко от 2021 година и не престава до 2022 година, настояват осведомени пред WSJ. До началото на 2022 година Банкман-Фрайд става прочут като крипто вундеркинд, сключвайки рекламни контракти с известни персони, в това число куотърбека Том Брейди и комика Лари Дейвид. 

Банкман-Фрид, Елисън, Сингх и Уанг присвояват над 1 милиарда $ сред 2020 и 2022 година, като ги влагат в първокласни недвижими парцели, политически акции, заеми и
бонуси, твърди новото управление на FTX във федералния съд по неплатежоспособност.

Прокурорите настояват на собствен ред, че е имало два метода, по които ръководителите са трансферирали милиарди долари от парите на клиентите на FTX към Alameda: посредством скришен код и като са предиздвикали самите тях да подават средства в банкови сметки, следени от Alameda.

Една от огромните покупки, за която се твърди, че е обвързвана със средства на клиенти, е пентхаус с шест спални на стойност 30 млн. $ в курортно населено място на Бахамите. Банкман-Фрайд, Елисън, Уанг и Сингх са живели дружно в първокласния апартамент, до момента в който са управлявали FTX и Alameda.

Едновременно с това Alameda и FTX са употребявали парите на клиентите и за спекулативни вложения в софтуерни компании и криптовалути.

Рисковете се трансформират в проблеми за Almeda, когато криптопазарът се срутва през лятото на 2022 година След като кредиторите желаят от компанията да изплати изостанали вноски по заеми, Банкман-Фрайд упълномощава Almeda да изтегли милиарди в активи на клиенти от FTX, излиза наяве от обвинителния акт.

В последна сметка на 11 ноември той подава оставка, а FTX - молба за оповестяване в неплатежоспособност. Хиляди клиенти остават без средства, а общият размер на загубите е милиарди долари.

Банкман-Фрайд остава на Бахамите, където е задържан на 12 декември. Седмица по-късно в Манхатън Елисън подписва публично съглашение за съдействие, което допуска „ в детайли изложение на всяко осъществено закононарушение “. Тя се признава за отговорна в закононарушения, включващи излъга и скрит план за пране на пари. Общата оптималната присъда за нея може да е 110 години затвор. 

Тя признава, че е заговорничела с Банкман-Фрайд, с цел да излъже кредиторите и да скрие същинското естество на връзката сред Almeda и FTX.

Отплатата за това съдействие може да бъде жизненоважна. Ако Елисън окаже значително подпомагане на прокурорите, в съглашението ѝ се споделя, че те ще напишат писмо до съдията с молба за състрадание. Сътрудниците на " белите якички ", които получават сходна поддръжка, постоянно не биват осъждани на отнемане от независимост, споделят юристи пред WSJ.

 

 

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg