Когато кръвта не може да протича правилно към мозъка, мозъчните

...
Когато кръвта не може да протича правилно към мозъка, мозъчните
Коментари Харесай

Вижте предупредителните признаци на инсулт при мъжете

Когато кръвта не може да протича вярно към мозъка, мозъчните кафези умират и това се назовава инсулт. Много признаци и признаци са идентични при мъжете и дамите, макар че някои се срещат по-често при мощния пол. Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) оповестяват, че мозъчните удари са петата водеща причина за гибел в Съединените щати. Те са по-чести и по-вероятно да бъдат съдбовни при дамите, до момента в който мъжете са склонни да получат инсулт в по-млада възраст. Запознаването с всички признаци, в това число тези, които са характерни за пола, може да помогне на човек да потърси животоспасяващо здравно обслужване.

В тази публикация, оповестена на уеб страницата medicalnewstoday.com, преглеждаме ранните предупредителни признаци за инсулт и признаците, които мъжете по-често изпитват. Описваме и процеса на възобновяване на пациентите.

Авторите на изследване, оповестено през 2009 година, са изследвали разликите в метода, по който инсулти засягат мъже и дами. Те открили, че най-честите признаци при мъжете са:

• мъчно подържане на салдото, също неприятна съгласуваност, уязвимост и вдървеност от едната страна на тялото;

Жените са по-склонни да оповестяват за “нетрадиционни” признаци като замаяност, главоболие и смяна в психическото положение, като комплициране. Мъжете също могат да проявят тези признаци.

Ранни предупредителни знаци

Исхемичният инсулт е най-разпространеният тип. При него парче плака или кръвен съсирек блокира артерия в мозъка. Хеморагичните удари са по-редки и включват кървене в мозъка. Човек може да получи преходна исхемична офанзива (TIA) или “миниудар”. Те могат да включват краткосрочни признаци на инсулт и служат като сигнален знак за него. Акронимът FAST може да помогне на човек да запомни най-честите признаци на инсулт, които са:

• Лицето увисва. Инсултът може да аргументи изтръпване или уязвимост от едната страна на лицето. Когато човек с този признак се опита да се усмихне, единствено едната страна на устата може да реагира. Човек, който има TIA или инсулт, може да не е в положение да вдигне едната или двете си ръце над главата и да ги задържи там.

• Трудно изложение. Човек може да има усложнения да приказва, или думите му не са смислени. Ако някой има тези признаци, потърсете незабавна здравна помощ. Получаването на незабавно лекуване може да предотврати по-нататъшно увреждане на мозъка.

Какво да извършите, в случай че човек има удар?
Ако човек подозира, че някой има инсулт, той би трябвало неотложно да се свърже със “Спешна помощ”. Идентифицирането и бързото лекуване на инсулта понижава риска от увреждане на мозъка или гибел. В рамките на 3 часа от началото на инсулта, лекарят може да приложи лекарство за разграждане на съсиреците. Човек, който подозира, че има инсулт, не би трябвало да кара.

Перспектива
Инсултът е тежък, без значение от това при кой пол се демонстрира. Мъжете с предупредителни признаци като високо кръвно налягане и анамнеза за пушене имат нараснал риск. Причините за инсулт нормално могат да бъдат предотвратени. Човек може доста да понижи риска, като заобикаля пушенето, пиенето на алкохол, поддържа деен метод на живот и здравословна диета.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР