Когато комисарят Йоханес Хан обяви във вторник, че страните от

...
Когато комисарят Йоханес Хан обяви във вторник, че страните от
Коментари Харесай

Нежната прегръдка на Брюксел задушава балканските надежди за членство


Когато комисарят Йоханес Хан разгласи във вторник, че страните от Западните Балкани бележат "добър напредък" към присъединението си към Европейски Съюз, може да бъде простено учудването ни дали в действителност приказва за този район, в който и двамата сме израснали.

Представяйки пакета за разширението на Европейски Съюз за 2018 година и шест отчета за обособените страни от Западните Балкани, комисарят приветства процеса на разширение на блока за "модернизиране на стопанските системи и обществата в района, който последователно става по-проспериращо и устойчиво място".

Комисарят и сътрудниците му би трябвало да създадат пауза, с цел да обмислят по какъв начин дългите им любящи обятия на Балканите в действителност потискат очакванията ни за участие в Европейски Съюз.

Размахвайки моркова на Европейски Съюз свободно значи всичко, само че нежеланието да се хвърлят пръчки и камъни води до нереалистични упования. Ако Комисията продължи единствено да популяризира и дава обещание, ще има остра балканска реакция против блока, когато националните държавни управления на Европейски Съюз ненадейно се въздържат от вероятността да одобряват страни, проядени от корупцията и проведената престъпност.

Черна гора, споменавана за идващ член на Европейски Съюз, е превъзходен образец за това по какъв начин политиката на разширение се проваля. В неделя Мило Джуканович завоюва за седми път на народен избор, с цел да стане президент на най-малката страна в Балканите.

В продължение на повече от 25 години ръководство на Джуканович политиката на Брюксел постоянно е била на безусловната поддръжка, подкрепяща прозападното му държавно управление в опит да задържи Русия надалеч от средиземноморското крайбрежие. Насилието против публицисти, необузданата корупция и поредност от гангстерски убийства предизвикваха единствено епизодични другарски дейности.

В отчета на Комисията от вторник, да вземем за пример, проведената престъпност е прегледана по следния метод: "Има първичен опит в преследването в битката против трафика на мигранти и против трафика на опиати. Необходими са обаче спомагателни резултати, с цел да се реализиран безапелационни резултати, по-специално в битката против прането на пари и трафика на хора."

Авторите несъмнено са пропуснали войната сред гангстери, която пламна в цялата страна. Те не загатнаха тълпите, които се сблъскаха поради контрола над доходоносни трафик на кокаин по контрабандни пътища и поредност от високопоставени удари в мафиотски жанр. Според Мрежата за докладване на престъпността и корупцията (КРИК) и Радио "Свободна Европа" 28 от 35-те убийства, свързани с бандите от 2012 година насам, остават нерешени.

Общественото разбиране на специфичната държавна прокуратура в тази област отразява мрачните й резултати. В изследване, извършено през ноември, 56% от черногорците обявиха, че не имат вяра, че специфичният държавен прокурор е съдействал за битката против корупцията и проведената престъпност.

Същото изследване откри надълбоко съмнение към държавната организация за битка с корупцията, като 44% от интервюираните считат, че се отнася по друг метод към длъжностните лица според от политическата им принадлежност. Повече от половината обявиха, че считат, че организацията няма въздействие върху битката с корупцията.

Твърде постоянно Брюксел приема статистиките и изказванията на балканските страни без въпроси.

Похвала на Европейски Съюз за Джуканович оказа помощ на техния човек за изключителния му избирателен триумф на Черна гора. Неговите активи процъфтяват, а тези на неговата страна се тътрят откъм гърба. Въпреки че през целия си живот има обществени функционалности, съгласно калкулации на Международния консорциум на проверяващите публицисти той има 14,7 милиона $. За съпоставяне междинната месечна заплата в Черна гора е 511 евро.

Черна гора започва процеса на присъединение преди шест години, като стартира да реформира законите и наредбите в сходство със стандартите на Европейски Съюз. Днес обаче те остават в огромна степен неприлагани. Това е по този начин, тъй като политическата власт на Джуканович и неговата Демократическа партия на социалистите разчитат на контрола върху държавните запаси и парите, идващи от тях.

В проучване, извършено от Inform, финансиран от Европейски Съюз проучвателен план, съвсем една четвърт от интервюираните от Черна гора признаха, че одобряват подкупи в подмяна на своя избор.

Може би най-хубавият образец за дейностите на правитерлството при абсурда от 2013 година Вестник „ Дан" разгласява стенограми от изтекла записи, на които партийни представители разискват даването на държавна работа в подмяна на гласовете. Никой от длъжностните лица не пострада. Напротив, през 2017 година един от забърканите беше назначен на върховен пост в кабинета на държавния инспектор.

На доктрина тези дефекти би трябвало да бъдат прегледани по време на процеса на присъединение към Европейски Съюз. Но прекомерно постоянно Брюксел приема без да задава въпроси балканските статистики и изказвания.

Това е огромна неточност. По-рано тази година държавното управление на Черна гора изпрати отчет до Европейската комисия, в който посочи дисциплинарен случай, за който се твърди, че е бил открит против държавен прокурор. Но Върховният прокурорски съвет, който ще управлява такава процедура, в никакъв случай не е чувал за случая. През 2016 година държавното управление заяви, че от 2009 година насам са изоставени 300 случая на битка с корупцията. До 2017 година този брой мистериозно спадна до 80, без никакво пояснение.

Докато Брюксел си затваря очите, балканските държавни управления нямат тласък да реализират забележителен прогрес по критериите за участие. В Черна гора Джуканович процъфтява, като прави най-вече козметични промени. Той няма задоволително тласъци да направи повече. Всъщност, приемането на страната му в блока би означавало да се постави завършек на неговия монопол върху парите и властта.

Ако Черна гора ще осъществя упоритостите си да се причисли до 2025 година и да сътвори казус за останалите, балканската обич на Европейски Съюз би трябвало да стане доста по-строга. Сега, когато страната се причисли към НАТО, Брюксел може да си разреши да направи инспекция на действителното й положение. Руските кораби в никакъв случай не са имали по-малка възможност да се появят край окъпаните от слънцето плажове на страната./БГНЕС

.................

Коментарът в „ Политико “ е на Стево Мук, ръководител на управителния съвет на института Alternative, неправителствена организация в Черна гора, и Сърджан Цвиич, върховен политически анализатор в Института за европейска политика на Отворено общество в Брюксел.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР