Когато китайският президент Си Дзинпин се срещна с ръководители на

...
Когато китайският президент Си Дзинпин се срещна с ръководители на
Коментари Харесай

Републиканците подозират, че Байдън е предал уйгурите на срещата със Си Дзинпин

Когато китайският президент Си Дзинпин се срещна с ръководители на вечеря в сряда вечерта в Сан Франциско, той беше посрещнат не с една, а с три аплодисменти от американската бизнес общественост, съобщи Ройтерс, цитира Българска телеграфна агенция.

Това беше една от няколкото победи в региона на връзките с обществеността за китайския водач при първото му пътешестване от шест години до Съединени американски щати, където той и президентът Джо Байдън реализираха съглашения, обхващащи фентанил, военни връзки и изкуствен интелект в коридорите на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие.

И трите са резултати, които Съединени американски щати са потърсили от Китай, а не противоположното, споделиха двама души, осведомени с пътуването.

Но Си наподобява е постигнал личните си цели: да завоюва отстъпки в политиката на Съединени американски щати в подмяна на обещания за съдействие, облекчение на двустранното напрежение, което ще разреши по-голям фокус върху икономическия напредък, и късмет да се хареса на задграничните вложители, които от ден на ден заобикалят Китай.

Китайската стопанска система се забавя и по-рано този месец регистрира първия си тримесечен недостиг на директните задгранични вложения.

А ръководещата комунистическа партия се бори с политически интриги, които повдигнаха въпроси за вземането на решения от Си, в това число неочакваните и необясними отстранявания на неговия външен министър и министър на защитата.

" Ако Съединени американски щати и Китай могат да се оправят с разликите си... това ще значи, че Си Дзинпин не би трябвало да отклонява цялото си внимание към това (двустранните отношения) ", сподели Александър Нийл, помощник-сътрудник в мозъчния концерн Pacific Forum на Хаваите.

" Той би трябвало да се концентрира върху вътрешния си дневен ред, който е необикновено неотложен. "

Осигуряването на обещанието на Си за китайско съдействие за прекъсване на потока от фентанил към Съединени американски щати беше високо в листата със задания на Байдън за срещата на върха.

Високопоставен американски чиновник съобщи, че съглашението, съгласно което Китай ще преследва съответни компании, които създават прекурсори на фентанил, е направено въз основата на " доверие, само че инспекция ".

В подмяна на това държавното управление на Съединени американски щати в четвъртък отстрани китайски институт за правосъдна сигурност за социална сигурност от листата с търговски наказания на Министерството на търговията, където беше подложен през 2020 година поради хипотетични злоупотреби против уйгури - от дълго време търсена дипломатическа цел за Китай.

Критиците предизвестиха, че премахването на глобите против института алармира на Пекин, че описите на американските субекти подлежат на договаряне и слагат под въпрос уговорката на администрацията на Байдън да окаже напън върху Китай за това, което съгласно него е геноцидът на китайското държавно управление над уйгурите.

" Това подкопава доверието в нашия лист с самостоятелни области и нашия честен престиж ", съобщи представител на определената комисия на Камарата на представителите за Китай, ръководена от републиканците.

На всичкото от горната страна републиканските съперници на Байдън настояват, че Съединени американски щати пропущат опция, като не употребяват отслабващата икономическа инерция на Китай за повече дипломатически облаги.

Байдън също по този начин акцентира като триумф съглашение за обновяване на военните разговори, прекратени от Китай след тогавашните Съединени американски щати. Пътуването на ръководителя на Камарата на представителите Нанси Пелоси през 2022 година до претендирания от Китай Тайван.

Но въпреки че Пекин би приветствал по-ниско напрежение, това надали ще промени китайското военно държание, което Съединени американски щати считат за рисково, като прихващания на американски кораби и самолети в интернационалните води, които доведоха до редица съвсем пропуски.

" Китай се притеснява, че горещите линии могат да бъдат употребявани като евентуален предлог за американско наличие в региони, за които твърди, че са негови ", споделя Крейг Сингълтън, специалист по Китай във Фондацията за отбрана на демокрациите във Вашингтон.

Представители на администрацията на Байдън признаха, че основаването на функционални военни връзки няма да бъде толкоз елементарно, колкото полуредовните срещи сред представители на защитата.

" Това е дълъг, сложен, муден слог и китайците би трябвало да видят стойност в този мил-мил, преди да го създадат. Това няма да бъде услуга за нас ", сподели високопоставена администрация на Байдън пред Ройтерс през октомври в навечерието на срещата Си-Байдън.

В обществените си забележки към Байдън Си допусна, че Китай се стреми към спокойно взаимно битие със Съединени американски щати и сподели на бизнес водачите, че Китай е подготвен да бъде " сътрудник и другар " на Съединени американски щати, думи, отчасти ориентирани към бизнес общественост, разтревожена от репресиите на Китай против разнообразни промишлености и потреблението на забрани за излизане и арестувания против някои ръководители.

По същия метод телевизионната градинска разходка на Си с Байдън и значително уважителният банкет, даден на Си от американските му домакини, бяха подчертани в строго следените медии в Китай, с цел да покажат на вътрешната публика, че техният президент ръководи най-важните стопански и политически връзки в страната.

" Си Дзинпин може да е направил сметката, че преувеличаването на американската опасност прави на Китай и позицията му в партията и самата партия повече щета, в сравнение с изгода ", сподели Дрю Томпсън, някогашен чиновник на Пентагона, който в този момент е академик в Националния университет на Сингапур.

" Фактът, че обсъждаме дали Китай е капиталов, е същински проблем за Китай ".

В същото време Си повтори пред Байдън точките, които направи по-рано тази година на съветския президент Владимир Путин, призовавайки президента на Съединени американски щати да гледа на връзките сред Съединени американски щати и Китай посредством " ускорение на световните трансформации, невиждани от един век ".

Анализаторите споделят, че това е код за убеждението, че Китай - и Русия - прекрояват интернационалната система, ръководена от Съединени американски щати.

И въпреки всичко, този път прагматизмът може да е надвил над идеологията.

Китай признава, че към момента е належащо за икономическия му прогрес да има ненапълно естествени връзки със Съединени американски щати и западните страни, сподели Ли Миндзян, професор в Училището за интернационалните проучвания " Раджаратнам " в Сингапур.

" Това е главната движеща мощ зад срещата. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР