"Когато казваме, че прокуратурата трябва да бъде внимателна, когато преследва

...
"Когато казваме, че прокуратурата трябва да бъде внимателна, когато преследва
Коментари Харесай

Съдия Мирослава Тодорова: В последните години имаше съмнения, че прокуратурата се ориентира по силните на деня

"Когато споделяме, че прокуратурата би трябвало да бъде деликатна, когато преследва опозицията, би трябвало незабавно да отчитаме разликата, че всичко зависи от подтекста и има нюанси, които би трябвало да бъдат съобразени, с цел да бъде реализирано заслужено отнасяне. Например - има значение дали опозицията в никакъв случай не е била на власт, или е била 12 години в ръководството и продължава да държи локалната власт, дали има подозрения за паралелна власт. Това има значение, тъй като в последните години неведнъж възникваха подозрения, че прокуратурата се ориентира по мощните на деня, само че мощните на деня не постоянно значи изпълнителната власт ".

Това сподели в предаването "Политически НЕкоректно " арбитър Мирослава Тодорова. Според нея казусът със задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова концентрира огромния проблем, състоящ се в това дали е допустимо прокуратурата да се държи по този начин институционално - не толкоз обществено, когато води следствието, и обществено, когато изяснява резултатите, че да сме сигурни, че следствието е фактически обективно, всестранно и цялостно:

"Трябва да бъде разяснено, че Министерство на вътрешните работи постоянно при необходимост може да стартира произвеждане.... Без да е чел делото, никой не може да изрази мнение, което да бъде надеждно и да внушава доверие. Винаги според от това, какво е събрано досега, може да се каже дали действието е било законосъобразно и дали принудата, която е упражнена, е била пропорционална ".

Съдия Тодорова уточни, че обществото непрестанно се изправя пред казуса с конституционния модел на правосъдната власт, който "води до объркана еднаквост на прокуратурата ":

"Понякога прокуратурата упорства да бъде съд, т.е. да се употребява с независимостта на съда и да не прави толкоз оперативна работа. От друга страна - тя управлява досъдебното произвеждане и тя взема решение на кои лица да повдигне обвиняване, по тази причина би трябвало да бъде в близка връзка с Министерство на вътрешните работи и всекидневно в тази колаборация се стига до институционални конфликти или до взаимозависимост ".
Тя напомни, че в интервала, когато тя е била уволнена - по време на ръководството на Министерство на вътрешните работи от Цветан Цветанов - някогашният градски прокурор и член на Висш съдебен съвет Нестор Несторов е бил споделил, че прокуратурата се е трансформирала в районно полицейско ръководство, т.е. функционалността по управление на следствието е конфискувана и се реализира от вътрешния министър.
По думите на Мирослава Тодорова в никакъв случай не може да бъде правилно състояние, при което прокуратурата не може да управлява Министерство на вътрешните работи или да се оправдава с така наречен напън изпод:

"Трябва да държим сметка, че изпълнителната власт - посредством Министерство на вътрешните работи и службите - би могла да има сериозен запас, който да се трансформира в репресивна мощ. От друга страна - всички механизми са планувани по този начин, че прокуратурата в никакъв случай да не може да изпуска ситуацията на надзор. Ако го изпусне, това значи, че има така наречен имплозия на институцията - вътрешна корупция или некомпетентни хора са на постове в институцията, тъй че да задават неприятен звук или умишлено се пречи на успеваемостта на следствието ".

Веднъж отвори ли се една врата, процесът е необратим, с тези думи арбитър Тодорова разяснява почналата процедура за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев:

"За първи път се повдига въпросът коя е използваната процедура за преустановяване на мандата на основния прокурор.... Друг е въпросът за безпристрастността и независимостта на Висш съдебен съвет да вземе решение без боязън за оцеляване ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР