Когато кандидатстваме за работа, най-силните ни оръжия са две -

...
Когато кандидатстваме за работа, най-силните ни оръжия са две -
Коментари Харесай

Грешките, които правим на интервю за работа

Когато аплайваме за работа, най-силните ни оръжия са две - добре написана автобиография и запаметяващо се показване на изявлението с HR експерта.

Именно опита и насоките на професионалиста по асортимент на личния състав могат за бъдат изключително потребни за всеки претендент. И тъй като интернет пространството е цялостно с всевъзможни препоръки, там може да открием също и кои са нещата, които вършат положително и надлежно неприятно усещане при срещите на четири очи.

В Reddit няколко HR експерти споделят от опит най-честите неточности, които претендентите позволяват по време на изявление за работа. Обобщават ги Daily Mail.
 Снимка 661560
Източник: iStock

С все по-честата приложимост на изкуствен интелект като ChatGPT, един от HR експертите разкрива, че му се е случвало да беседва с претендент, който да го употребява по време на видео изявление. Това обаче е способ, който може да изиграе много неприятна смешка, защото е напълно явно, когато човек цитира непознати думи. Освен това по този метод излиза наяве, че претендентът е неопитен, не знае нищо за позицията или няма убеденост в собствените си умения.

Но време на видео изявленията също по този начин не трябва да се подценява и външният тип. Дори и да не ни следва среща онлайн в офиса на компанията, постоянно прави положително усещане, когато изглеждаме представително. Затова най-малко ризата и сресаната коса са наложителни за пред камера.
 Снимка 661559
Източник: iStock

В случаите когато пък отиваме за изявление на място, хигиената ни би трябвало да бъде с висок приоритет. Но както неприятните миризми, по този начин и прекомерно мощните парфюми са еднообразно отблъскващи. Най-добре е да се стремим към леки, ненатрапчиви аромати.

В диалог с HR експертите е значимо също по този начин и какво разкриваме за себе си отвън професионален проект. Това, което сигурно подкопава триумфа ни на изявлението, са разкази за това по какъв начин купонясваме и пием до зори през уикендите. Един от HR експертите споделя, че такава история го е предиздвикала да откаже позиция на стажант. Друг пък е ставал очевидец на претендент, който необезпокоявано си е отпил от бутилката алкохол, която е носил в куфарчето си.
 Снимка 661561
Източник: iStock

Не на последно място по значимост е още един съвет към по-младите хора, които си търсят работа. За тях въобще не от изгода да водят родителите си на изявление за работа. Това демонстрира липса на автономия и не оставя положително усещане у HR експертите, които не крият, че въобще не биха наели подобен претендент.

Друг метод, по който обаче те могат да натрупат усещания за възможните бъдещи чиновници на компанията, са обществените мрежи. Въпреки че остава противоречиво дали тази процедура е уместна, към една трета от експертите по асортимент на личен състав признават, че са отхвърляли претенденти, откакто са разгледали профилите им.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР