Когато инвеститорите се втурват към изхода е добре да сте

...
Когато инвеститорите се втурват към изхода е добре да сте
Коментари Харесай

Крахът на един малко познат хедж фонд разтърси Уолстрийт

Когато вложителите се втурват към изхода е добре да сте измежду първите пред вратата. Добър образец за това бе даден от внезапното поевтиняване на акциите на ViacomCBS през предходната седмица, което провокира ликвидация на активи за 20 милиарда $ измежду банките на Уолстрийт, които обслужват изпадналия в неплатежоспособност хедж фонда Archegos Capital Management, написа Си Ен Би Си.

Докато Credit Suisse и Nomura, два от главните кредитори на малко познатият Archegos, оповестиха рано в понеделник, че са изправени пред „ доста значими “ загуби, техните съперници Goldman Sachs и Morgan Stanley към този момент се бяха отървали от позициите си в хедж фонда, съададен от бивишия анализатор на Тiger Management Бил Уанг.

Инвестиционната банка Goldman е съумяла да продаде множеството от акциите, свързани с условията за в допълнение поръчителство (т.нар. margin calls) на Archegos още в петък, заобикаляйки огромните загуби в понеделник. Morgan Stanley е продала акции за 15 милиарда $ през последните няколко дни, също заобикаляйки огромни загуби, оповестяват от Си Ен Би Си.

На този декор вложителите наказаха японската компания за финансови услуги Nomura и швейцарската банка Credit Suisse, чиито акции поевтиняха надлежно с 14% и 11,5% в края на комерсиалната сесия в понеделник. Същевременно с това акциите на Morgan Stanley и Goldman Sachs поевтиняха едвам с 2,63% и 0,51%.

„ В актуалната среда, където информацията тече бързо и би трябвало да се движите бързо, това демонстрира уязвимост при ръководството на опасности в Nomura ”, разяснява Марк Уилямс, финансист от Бостънския университет. „ Въпросът е дали не са осъзнавали рисковете или са ги пренебрегнали, тъй като са търсили напредък “, прибавя той.

Nomura пресмята, че при пазарните цени от петък компанията е изправена пред загуба от 2 милиарда $ заради преводите с Archegos Capital Management, до момента в който Credit Suisse съобщи, че неизпълнението на спомагателни обезпечения от основан в Съединени американски щати фонд може да бъде " извънредно значимо и значително " за финансовите резултатите на банката през първото тримесечие.

Крахът на непознатият за множеството финансови специалисти Archegos повдига въпроса какви други опасности се крият в портфейлите на огромните капиталови банки.

„ Трябва ли въобще да се занимават с пазарни залози при положение, че могат да изгубят 2 милиарда $ за седмица? “, споделя Уилямс.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР