Когато интерконекторът с Гърция влезе в експлоатация ние ще имаме

...
Когато интерконекторът с Гърция влезе в експлоатация ние ще имаме
Коментари Харесай

Гълъб Донев: България не прави завой към Русия

Когато интерконекторът с Гърция влезе в употреба ние ще имаме още един източник на газ и несъмнено ще имаме малко по-добра цена от сегашната. Следващата седмица ще имаме Акт 15. Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев пред NOVA. Той бе безапелационен, че България не прави завой към Русия.
 
Кабинетът поставя старания да диверсифицира доставките на природен газ за България, тъй че цените да тръгнат надолу. Виждате, че прогнозната цена, която " Булгаргаз " разгласи пред КЕВР за месец октомври е с близо 30% по-ниска от тази за септември, което демонстрира, че държавното управление работи в посока на това да подсигури газ на такива цените, които бизнесът и потребителите могат да понесат, добави той.
 
Премиерът не застана и зад думите на представителя на кабинета Антон Кутев, който пред друга медия тази заран, начерта апокалиптична картина за идващата зима, казвайки, че ще плащаме с човешки животи.
 
Зимата ще бъде сложна, само че поставяме безусловно всички старания жителите и бизнесът да бъдат обезпечени в доставките на газ, горива и други нужни артикули, сподели Донев.
 
В момента нямаме диалог с " Газпромекспорт ", съобщи още Гълъб Донев. Ние сме отправили питане до " Газпромекспорт " да се възстановят доставките по контракта. Няма върнат отговор. България и " Булгаргаз " не е молител. Това са два равноправни търговски колегата, които търсят опция да възстановят разговора между тях, съобщи служебният министър председател.
 
От наша страна през " Булгаргаз " се търсят срещи и разговор с " Газпромекспорт ", министърът на енергетиката също се пробва да влезе в разговор.
Работим за газ за зимата на търпими за бизнеса и жителите цени. Твърд отвод да не се водят диалози с " Газпромекспорт " нямаме, изясни още Гълъб Донев.
 
Относно диалозите с " Лукойл ", извършени през седмицата, Донев сподели: Действията на българското държавно управление са доста ясни. Работим за това инфлацията да бъде понижена. Цените на горивата са главният източник за инфлацията. Факт е, че от събота бензина в България е под 3 лв..
 
" Бизнесът преди известно време съобщи, че цената на газа би трябвало да бъде до 250 лева, с цената за месец октомври, с тези 247 лева, ние сме под пределната цена, която бизнесът може да понесе ", посочи Донев и продължи: " Работим и по това да осигурим повече сигурност в доставките, тъй че да подсигуряваме количествата, които са ни нужни. Това става и посредством диалози с Азербайджан, интерконекторът с Гърция идната седмица ще получи Акт 15 ".
 
" Бяхме упреквани, че саботираме строителството на интерконектора, само че този апокалиптичен сюжет, който някой чертаеше преди не се случи и ние имаме даже подготвеност той да влезе в приложимост предварително ", посочи още той.
 
" Другото, което вършим е да осигурим нужните слотове за доставка и на полутечен газ за България – нещо, което не беше направено от предходното държавно управление, тъй като се правеха доставките месец за месец, не се правеха транспарантно, т.е. не се канеха всички компании. Сега ние постигнахме цени, които преди този момент с практиката, която беше открита, цените възлизаха на 400 лева за мегаватчас, в този момент цената е 247 лева за мегаватчас, една напълно търпима цена за българския бизнес ", изясни още служебният министър председател.
 
Гълъб Донев добави, че служебният кабинет е съумял да усили потенциала на газовия терминал в Александруполис от 500 млн. куб. метра на 1 милиарда куб. метра, тъй че България да може да подсигурява както сигурността, по този начин и на количествата, които са нужни на българския бизнес.
 
" Оттук нататък работим и с цел да свалим цената на горивата. Горивата са тези, които образуват цената на всеки един тип или услуга, а за жителите е непостижимо да използват, в случай че цените на горивата са високи. Виждате, че единствено за един месец, откогато служебният кабинет ръководи страната, цените на горивата паднаха с близо 30 стотинки, а от събота имаме цена на бензина под 3 лв. – нещо, което не се е случвало от предходната година ", съобщи министър председателят.
 
Източник: БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР