Когато имаш достъп до финансиране от ЕЦБ на добра цена,

...
Когато имаш достъп до финансиране от ЕЦБ на добра цена,
Коментари Харесай

Всички С Кредити Веднага Да Прочетат! След Приемането На Еврото В България Парите Ви Ще Станат

Когато имаш достъп до финансиране от ЕЦБ на добра цена, това допуска и положителни лихви. „ В момента лихвите по заемите у нас се дефинират единствено от цената на привлечените депозити, защото има извънредно огромна депозитна маса, а банките нямат потребност от външно финансиране, да търсят и да купуват запас от междубанковите пазари. Те към този момент го имат и към момента не могат да го раздадат като заеми. Затова няма директна връзка, че ще имаме по-ниски заеми “, изяснява Тошев.

Не по този начин мисли икономистът Румен Гълъбинов. Според него можем да чакаме лихвите да се приближат до междинните в еврозоната само че в този момент нашите са по-високи. „ В момента сме с единия крайник в еврозоната, тъй като имаме закрепен курс, относително ниска инфлация и като цяло съотношението на държавния дълг към Брутният вътрешен продукт е положително. Но към момента имаме по-високи лихви и самото ни влизане в „ чакалнята “ може да е причина за доближаване на лихвите ни към тези в еврозоната.

Другите преимущества са, че ще имаме единна валута с други страни, а това ще улесни комерсиалните взаимоотношения с фирмите, ще има по-голяма сигурност и гаранция поради влизането ни в огромното семейство. Накратко ще има повече сигурност за спестяванията и за бизнеса.

Бум в търсенето на заеми също не се планува тъй като самото прекосяване не генерира някаква смяна. „ Това, че на следващия ден ще се събудиш и заплатата ти ще е в евро, няма да те накара да изтеглиш заем, тъй като тя действително ще е на същата стойност “, разяснява консултантът и добавя, че всичко зависи от проектите на едно домакинство. А сигурно няма да има подобен взрив на търсене на заеми у нас.

Ръста на кредитиране в Гърция след уравновесяването на валутата Тошев изяснява с пазарните условия в страната и не е подбуден от смяната.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР