Когато имаме истории на деца, ние трябва да сме в

...
Когато имаме истории на деца, ние трябва да сме в
Коментари Харесай

Д-р Елеонора Лилова: Медиите трябва да бъдат в пъти по-внимателни, когато отразяват истории с деца

„ Когато имаме истории на деца, ние би трябвало да сме в пъти по-внимателни по какъв начин отразяваме тези истории, поради тяхната незрялост и накърнимост и опазване правото им на персонален живот “, призова д-р Елеонора Лилова по време на полемика в СУ " Св. Климент Охридски " на тематика " Децата във фокуса на медиите "

На събитието участваха публицисти, общественици, преподаватели от СУ „ Св. Климент Охридски “, медийни специалисти, деца, родители и младежи.

Форумът се провежда с общителното подпомагане на СУ „ Св. Климент Охридски “, а форума включи два съществени модула: „ Социални мрежи, подправени вести, медийна просветеност “ и „ Етични стандарти, права на децата и медийно отразяване “.

„ Този конгрес е предизвикан от това, че напоследък зачестяват случаите с разгласявани от медиите на данни, които са от персоналния живот на децата. Това нас доста ни тормози, тъй като в член от Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето се подсигурява правото на всяко дете да бъде предпазено против случайна или противозаконна интервенция в персоналния му живот, семейство, дом или преписка “, съобщи доктор Лилова пред участниците в полемиката.

Преди началото на полемиките бе показана анкета с деца по главните тематики - подправени вести и медийно отразяване на детската проблематика – до каква степен е застъпена и по какъв начин.

Модератор на първия модул бе Иван Радев, представляващ Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България), а съществени отчети показаха Деян Благоев – шеф на софтуерна компания „ Булбера “, доцент доктор Данаил Данов – Факултет по науки за образованието и изкуствата, СУ „ Св. Климент Охридски “ и Гергана Вълчева – член на Съвета на децата към ДАЗД.

В рамките на полемиката специалисти приказваха за това по какъв начин да възпитаваме медийна просветеност у децата, която да им послужи за разграничаване на подправените вести, които постоянно служат за манипулиране на обществото. От изнесените данни стана ясно, че голям % от децата в България посещават интернет преди да навършат 7-годишна възраст, т.е. преди да тръгнат на учебно заведение.

Втория модул откри проф. дпн Сийка Чавдарова-Костова – СУ „ Св. Климент Охридски “ (Факултет по педагогика), като по тематиката за отговорността и етичните стандарти на медийното отразяване презентации показаха проф. доктор Теодора Петрова – Факултет по публицистика и всеобща връзка на СУ „ Св. Климент Охридски “, Аксиния Бонева – началник на работната група за въвеждане на Директива 1808/2018/ЕС в Министерството на културата, Радиона Никова – шеф „ Политики и стратегии за детето, стратегическо развиване и съгласуваност “ в ДАЗД и Ива Иванова – ръководител на Съвета на децата към ДАЗД.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР