„Когато има санкция е съвсем нормално да има и контрасанкции.

...
„Когато има санкция е съвсем нормално да има и контрасанкции.
Коментари Харесай

Драгомир Стойнев: Трябва да гарантираме отоплителния сезон и да не си чупим икономиката


„ Когато има глоба е напълно обикновено да има и контрасанкции. И когато Москва направи тези контрасанкции е обикновено в Европейския съюз всички държави-членки да имат единна позиция. За страдание се оказа, че това не е по този начин, за едни страни природният газ бе спрян, а други откриха някаква малка врата. И тук си задаваме въпроса дали България не би трябвало да промени своята позиция. “ Това съобщи заместник-председателят на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ Драгомир Стойнев в ефира на бТВ, във връзка със спрения съветски газ.

В качеството си на някогашен енергиен министър той изрази терзание дали ще има задоволително природен газ за нагнетяване на хранилището в Чирен.

„ Да, хубаво е да има полутечен газ, само че дано да забележим първо с кого е подписан, какви ще са количествата и на каква цена. Но, несъмнено, доста по-голяма ще е сигурността, когато газта идва през тръба, в сравнение с посредством танкер “, изясни Драгомир Стойнев.

„ Българската позиция е да не се откриват две сметки, до момента в който други страни се съгласиха да го създадат и самото превалутиране не става през Централната съветска банка, тъй като тя е в листата със наказания, а става през Руската стокова борса. Тоест постоянно се намират малки врати “, разяснява социалистът, съгласно който Брюксел би трябвало да даде отговор за какво за едни може, а за други не.

Стойнев изясни, че 53% от газа на Германия идва от Русия и тя не може да си разреши прекъсване му, до момента в който България има подписан контракт с Азербайджан за 1 милиарда и към този момент желанието на държавното управление е останалите количества да бъдат доставени посредством танкери.

„ Ние би трябвало да си подсигуряваме отоплителния сезон и не би трябвало да си чупим стопанската система. Когато виждаме, че страните сами търсят решение и намират съответното такова с съветската страна, то тогава би трябвало да мислим за българската стопанска система “, уточни депутатът от левицата, допълвайки, че самият бизнес желае да има дълготрайни контракти и изясненост какво се случва в идващите години, тъй като към този момент знаем, че имаме единствено 2 танкера.

Според Стойнев държавното управление не комуникира задоволително с обществото какво тъкмо се случва и на какви цени ще бъде втечнения газ от Съединени американски щати. „ Ако цените са преференциални и доставките са регулярни, то в действителност можем да се откажем напълно от контракта с Газпром “, съобщи социалистът, който за момента не вижда сходни стъпки.

Той напомни, че през 2013 година бе подписан договорът с Азербайджан, когато самият той е бил министър. „ Аз съм за диверсификацията, само че на нас ни би трябвало количества, които да успокоят бизнеса. Във време на война, на първо място би трябвало да мислим за нашата стопанска система и личните ни жители “, сподели още Стойнев.

Според депутата от Българска социалистическа партия, в случай че България заведе дело против “Газпром “, страната ни би спечелила, само че това ще отнеме доста време. „ Едностранно бяха изменени клаузи в контракта с “Газпром “, само че ще минат няколко години по делото, какво ще вършим до тогава? В последна сметка, не е значимо да спечелим едно дело след 6 години, а ние би трябвало да имаме този енергиен запас, който да подкрепи стопанската система, тъй че хората и бизнесът да бъдат спокойни “, безапелационен е националният представител.

Социалистът не е чувал друга позиция от ръководещата коалиция във връзка с Република Северна Македония и добави: „ За сходни позиции би трябвало да има разговор, не би трябвало да се води този разговор през медиите. Институциите в действителност би трябвало да си приказват. Трябва да бъде призован Консултативен съвет по национална сигурност, с цел да удостовери позицията на България. Ако има някаква смяна, той също би трябвало да бъде призован, с цел да забележим каква е тя. “

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР