Когато има желание, добра организация и пари, можем да видим

...
Когато има желание, добра организация и пари, можем да видим
Коментари Харесай

Министър Денков: В Плевен са с една стъпка по-близо до персонализираната медицина

Когато има предпочитание, добра организация и пари, можем да забележим дребни чудеса и в България.

В Медицинския университет (МУ) в Плевен към този момент са с една стъпка по-близо до персонализираната медицина “. Така министърът на образованието и науката акад. Николай Денков заключи усещанията си от новия Център за подготвеност „ Леонардо да Винчи “, който откри в плевенското висше учебно заведение.

През очила за виртуална действителност акад. Денков следи лапароскопска интервенция на миомен възел, а в лабораторията по биопринтиране прегледа първите тестови прототипи на крака и вътрешни органи. „ Тук има освен инсталация на европейско и международно ниво, само че и добре готови експерти, които могат да работят с нея. Част от тях са се върнали от чужбина, донасяйки нови познания, нови способи, нови хрумвания “, означи министърът.

В новаторския и високотехнологичен Център за подготвеност в Плевен ще се правят изследвания в региона на персонализираната медицина, телемедицината и 3D медицината, роботизираната и минималноинвазивната хирургия. В новата научна конструкция в МУ-Плевен ще работят 66 откриватели. Там са построени четири департамента с съвременни лаборатории. Хирурзи, млади лекари и студенти ще се образоват на хирургични операции, наблюдавайки същински интервенции на запис или онлайн във виртуална действителност (VR) благодарение на VR очила. Ще се правят научни клинични проучвания в минималноинвазивната хирургия от областите ушно-носно-гърлени заболявания, онкологична хирургия и оперативна гинекология. Ще се вършат също морфологични и генетични проучвания за пациенти с карцином на гърдата, бял дроб, дебело черво, яйчници. Надградена е роботизираната система Da Vinci Si.

Проектът за основаване на Центъра за подготвеност „ Леонардо да Винчи “ е на стойност 23,695 млн. лева Водещ сътрудник е Медицинският университет в Плевен. Основни сътрудници са Медицинският университет във Варна и Институтът по роботика към Българска академия на науките. Включени са също университетските лечебни заведения в Плевен и Варна, компанията за новаторски решения „ 5th Degree ” и Онкологичната гинекология към Института по ракови болести във Florida Hospital, Флорида.

По плана в МУ-Варна е закупена роботизирана система Da Vinci Xi. Изградена е и Лаборатория за пробна хирургична роботика към Българска академия на науките.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР