Когато икономиката е в условията на рецесия, на криза, при

...
Когато икономиката е в условията на рецесия, на криза, при
Коментари Харесай

Работодатели очаквано се противят на увеличаване на минималната заплата

Когато стопанската система е в изискванията на криза, на рецесия, при увеличение на минималната работна заплата се усилва безработицата.

Това демонстрира, че в изискванията на рецесия минималната работна заплата не би трябвало да се усилва. Това мнение изрази по Българска национална телевизия Щерьо Ножаров, стопански консултант към Българската стопанска камара (БСК), базирайки се на разбор на българската стопанска система за последните 20 години.

" Най-разумното нещо е да се създаде механизъм, който да дава предвидимост. Когато стопанската система се развива добре, тогава може да си разреши малко нарастване на минималната работна заплата.

Това би трябвало да е механизъм, основан на рационални и справедливи индикатори, към който да има консенсус ", добави Лъчезар Богданов, основен икономист на Института за пазарна стопанска система.

Според него посрещаме зимата с едно релативно мощно възобновяване след шока от пандемията предходната година.

Лъчезар Богданов подсети за високата инфлация, за сериозното общо нарастване на цените, което не е обвързвано единствено с „ изолирано нарастване на някои енергийни цени “.

" Въпросът е до каква степен следващата година ще бъдем във фаза на възобновяване. В момента имахме първо потрес на потреблението, след което по ред аргументи настъпи утешение, в този момент имаме нещо като " Коледата е пристигнала рано ", само че това е напредък, движен от ползване. Въпросът е по кое време ще имаме по-сериозна смяна в вложенията ", разяснява икономистът.

" Парадоксът е, че колкото повече дълг взимаме, толкоз повече държавният дълг понижава, защото това се трансферира върху жителите. Дългът усилва инфлацията, инфлацията покачва събираемостта на обществените доходи, при което дългът понижава за сметка на персоналния наличен приход на жителите ", изясни Щерьо Ножаров.

Относно оповестеното от Асен Василев желание за редуциране на администрацията с 30% Богданов счита, че в този момент сме в обстановка, в която огромна част от тези хора ще си намерят работа в частния бранш, защото са квалифицирани.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР