Когато идва в Националната хокейна лига, е най-младият играч там,

...
Когато идва в Националната хокейна лига, е най-младият играч там,
Коментари Харесай

Яромир Ягър - хокейната легенда, която никога не остарява 

Когато идва в Националната хокейна лига, е най-младият състезател там, а когато я напуща - най-възрастният. Той завоюва всичко, само че продължава да излиза на леда. И към този момент е най-резултатният хокеист в историята, задминавайки великия Уейн Грецки. Яромир Ягър е Човек на деня на Свободна Европа.

След седмица той ще навърши 51 години, само че към момента продължава да играе хокей на лед професионално. Едва 18-годишен, той става първият хокеист от някогашна Чехословакия, изтеглен в драфта на Националната хокейна лига (НХЛ).

Следват две купи " Стенли " с Питсбърг Пингуинс, олимпийско злато и две международни трофеи с чешкия народен тим. Днес Яромир Ягър е играчът, отбелязал най-вече голове в историята. С един повече от великия канадски хокеист Уейн Грецки.

На 5 февруари, тъкмо 10 дни преди рождения си ден, Ягър означи своя 1099-ти гол в загубата с 3:4 на своя отбор Кладно от Тринец в елитната чешка хокейна дивизия. Така той остави на второ място във безконечната класация Грецки с неговите 1098 попадения.
 Яромир Ягър с екипа на последния си тим в НХЛ - Калгари Флеймс, 25 ноември 2017 година
Яромир Ягър стартира да играе хокей на лед, когато е едвам 3-годишен. На 15 към този момент е титуляр в родния си клуб Кладно, а след още две години към този момент е неизменима част от националния тим на Чехословакия.

Той постоянно играе с номер 68, който е избрал, с цел да припомня за Пражката пролет през 1968 година, когато всеобщи митинги против комунистическия режим в Чехословакия са смазани от руската войска. През същата година умира дядото на Яромир, откакто е вкаран в пандиза.
Кариерата му в НХЛ
През 1990 година Ягър става първият локален хокеист, изтеглен в драфта на НХЛ. Взима го Питсбърг Пингуинс, с който именитото дясно крило печели две поредни купи " Стенли " през 1991 и 1992 година

Там Ягър е съотборник с друга легенда на канадския хокей на лед - Марио Лемьо. Чехът бързо показва забележителната си силова игра и реализаторските си качества. Публиката стартира да го назовава с прозвището " Марио младши ".
 Яромир Ягър (вляво) се прегръща с Марио Лемьо след гол на канадеца за Питсбърг Пингуинс в четвъртия мач от финала за купа
През 1995 година Ягър приключва сезона в НХЛ като играча с най-вече точки, а през идната година слага връх за най-вече точки от хокеист, който не е от Северна Америка. Записаните от него тогава 62 гола и 87 асистенции остават недостижими за дясно крило и до момента.

Впоследствие става капитан на Питсбърг, а през 1999 година е определен за най-полезния състезател в НХЛ. Общо 4 пъти е избиран за най-хубав хокеист от сътрудниците си в лигата.

През 2001 година Ягър минава във Вашингтон Кепитълс, само че не му потръгва. Престоят му там ще остане най-слабият в кариерата му. След три години е трансфериран в Ню Йорк Рейнджърс. През 2004 и 2005 година играе краткотрайно в родния си Кладно, както и в съветския Авангард Омск.

През 2008 година излиза наяве, че Рейнджърс няма да преподпишат с Ягър, и той взема решение да премине за непрекъснато в Авангард. Там играе три сезона, преди да се завърне в НХЛ през 2011 година - във Филаделфия Флайърс. Следват Далас Старс, Бостън Бруинс, Ню Джърси Девилс, Флорида Пантерс. Последният му тим в НХЛ е канадският Калгари Флеймс.
 Яромир Ягър чества гол на Чехия по време на четвъртфинала против Съединени американски щати от олимпийския шампионат по хокей на лед в Нагано, 18 февруари 1998 година Легенда в Чехия
През 2018 година Ягър взема решение дефинитивно да се завърне в родината си. Там той става в действителност притежател на родния си отбор Кладно, за който продължава да играе и до през днешния ден.

Логично, Яромир Ягър има статут на жива легенда в Чехия. Той извежда националния отбор на страната до златните олимпийски медали от Нагано 1998 и бронзовите медали от Торино 2006. Световен първенец е с Чехия през 2005 и 2010 година През 2005 година Ягър е определен за състезател на годината в родината си, а за най-хубав хокеист е избиран общо 9 пъти.

Той неведнъж е питан за какво към момента продължава да излиза на леда. Казва, че просто обича тази игра, само че признава, че не би могъл да се впише в актуалния жанр в НХЛ. Причината е, че Ягър избира силовата, а не бързата игра. Добавя, че постоянно се е стремял да бъде най-силният състезател на леда и не е обръщал толкоз внимание на бързината си.

" Не знам къде ще играя, само че желая да продължа да играя, до момента в който към този момент не мога да вървя ", разяснява чехът пред формалния уебсайт на през 2014 година " За мен възрастта не е нищо. Аз не одъртявам. Не знам за какво. Трябва да питаш Бог, дребосъче. "

В друго свое изявление той споделя, не е склонен с хората, " които споделят, че би трябвало да завършиш на върха, с цел да те запомнят ". " Мисля, че това са нелепости ", прибавя Яромир Ягър.
 Яромир Ягър тренира с екипа на родния си клуб Кладно, 1 февруари 2018 година
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР