Когато хората спят, мускулите около гърлото им се отпускат и

...
Когато хората спят, мускулите около гърлото им се отпускат и
Коментари Харесай

Защо мъжете хъркат повече от жените

Когато хората спят, мускулите към гърлото им се отпускат и предизвикват свиване на дихателните пътища. Хъркането се случва, когато някои меки тъкани – като мекото небце (таванчето на устата), увулата (увисналото парче тъкан в горната част на гърлото, което наподобява на боксова круша) може би по-известно като мъжец), тъкани в носните проходи или основата на езика – се провиснал прекалено много и отчасти блокира дихателните пътища на човек. Докато тялото се пробва да диша обикновено, нарасналото налягане в гърлото на индивида предизвиква вибрирането на меките тъкани наоколо до дихателните пътища. Степента, в която дихателните пътища са блокирани, по принцип дефинира тежестта на хъркането, тъй че колкото по-малък е дихателният път, нормално толкоз по-силно е хъркането.

Определени фактори могат да усилят вероятността човек, мъж или жена, да хърка. Например, хъркането може да се утежни с възрастта заради загуба на мускулен тонус. По същия метод, при наднорменото тегло непотребната мастна тъкан на шията да оказва напън върху дихателните пътища. Настинките, запушването на носа, тютюнопушенето и алкохолът също могат да доведат до ограничение на тези пътища и да усилят вероятността от хъркане, а също и както и позата, в която спим, като, да вземем за пример, в случай че главата ни е наклонена надолу. От друга страна, в случай че спим по тил и главата ни е наклонена обратно, езикът ни може да рухване и да запуши пречи на дишането ни.

(Нека обаче ви обърнем внимание – макар че е допустимо езикът да блокира дихателните пътища, обратно на общоприетото разбиране, невероятно е да преглътнете езика си по този начин, че да заседне в гърлото. Дори при хора с тежки тонично-клонични пристъпи, всичко, което би трябвало да се направи, с цел да се предотврати възможното задръстване на гърлото с език, е да обърнете индивида встрани и да оставите гравитацията да направи всичко останало. И до момента в който приказваме за легенди, свързани с гърчове – в никакъв случай не би трябвало да пъхате ръцете си или каквото и да е друго в устата на човек, който има спазъм. В някои случаи може и да се задуши от това, което му слагаме в устата, до момента в който желаеме да ги спрем да си глътнат езика.)

 Avance mandibular

Въпреки че точните статистически данни варират от проучване до проучване, нормално се счита, че това в действителност в действителност е по този начин, като почти една трета от мъжете хъркат хронично, до момента в който единствено една пета от дамите могат да се „ похвалят “ със същото. Освен евентуалните разлики сред двата пола като, какъв брой постоянно пушат или пият алкохол, както и централизация на мастна тъкан, съществуват и биологични фактори, от които произлизат разнообразни теории.

Като за начало теорията, която може би най-често се чува, е че ларинксът на мъжете нормално се намират по-ниско в гърлото, което основава повече пространство. Според тази теорията – в случай че езикът на човек попадне в това пространство, до момента в който спи, евентуално той ще блокира част от дихателните пътища и по този начин ще сътвори звучните трептения на хъркането. По-малкият орофаринкс при дамите значи, когато езикът им падне назад, по-вероятно е изцяло да блокира отвора и да ги накара те да се разсънят, а не да хъркат.

Въпреки това мъжете са доста по-предразположени към сънна апнея и хипопнея, в сравнение с дамите, като почти 84% от случаите са резултат от задръстване на дихателните пътища. Така друга, доста по-убедителна доктрина визира аргументите за хъркането отвън езика и има връзка с фарингеалната механика. По-конкретно, макар че мъжете имат доста по-големи фарингеи от дамите, те също търпят доста по-значителни промени в размерите на дихателните пътища, когато легнат по отношение на когато са прави. Освен това, до момента в който и при мъжете, и при дамите размерът на горните дихателни пътища понижава с придвижване на възрастта, мъжете в последна сметка имат доста по-голяма еластичност в тази област, в сравнение с дамите, когато остаряват. В допълнение към това, мъжете претърпяват надалеч по-голяма смяна в размера на фаринкса, в сравнение с дамите по отношение на размера на белите дробове. Тази разлика е задоволително огромна, че някои експерти считат, че би надхвърлила по-широкото пространство в дихателните пътища, което имат мъжете. Това са значими фактори, поради които мъжете са по-податливи на сънна апнея и също евентуално доста способстват за това мъжете да хъркат повече от дамите.

За тези, които спят в стаята с някой, който хърка, звукът може да бъде повече от скучен. Недоспиването има огромно въздействие върху здравето на човек. Освен останалите негативни фактори, имунната система нормално освобождава протеини, известни като цитокини, когато човек спи, и те оказват помощ за битка с инфекцията, възпалението и напрежението. Въпреки това, когато човек не спи задоволително, тялото не отделя задоволително цитокини, с цел да се оправи с тези натоварвания и надлежно тялото страда. Липсата на сън също може да се окаже пагубна за връзката ви. Д-р Ан Ромъркър от Центъра за разстройства на съня в Центъра Свети Лука споделя, че „ Силното хъркане доста нарушава съня на сътрудниците, причинявайки нервност, яд и меланхолия “.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР