Когато Хенри Кисинджър е роден в Германия през 1923 г.,

...
Когато Хенри Кисинджър е роден в Германия през 1923 г.,
Коментари Харесай

Еволюцията на възгледите на Хенри Кисинджър за Русия и Украйна

Когато Хенри Кисинджър е роден в Германия през 1923 година, руският създател Владимир Ленин е към момента жив и призраците на Първата международна война към момента преследват Европа. Той израства като еврейско дете, до момента в който Адолф Хитлер идва на власт в Германия, бягайки със фамилията си в Съединените щати през 1938 година Той е на 29, когато руският деспот Йосиф Сталин умира през 1953 година и на 39 по време на Кубинската ракетна рецесия. Той беше на 45 и към този момент се приближаваше към центъра на външнополитическия истаблишмънт на Съединени американски щати, когато водените от Съветския съюз танкове смазаха въстанието на Пражката пролет през 1968 година, пише RFE/RL.

" Векът на Хенри Кисинджър не беше елементарен, само че неговите огромни провокации паснаха на неговия популярен и любопитен разум ", написа украинският външен министър Дмитро Кулеба в платформата X на 30 ноември в отговор на новината, че.

Историк по обучение и специалност, Кисинджър беше доайенът на реалполитик, който гледаше на интернационалните връзки през призмата на политиката на великите сили. От докторската си дисертация върху политиката от началото на 19-ти век, оповестена през 1957 година " Един възобновен свят ", до края на живота си Кисинджър твърди, че международен ред, безмълвно признат от великите сили, е " законен ".

" " Легитимността ", както е употребена тук, не би трябвало да се бърка със справедливостта ", изяснява той в книгата. " Това не значи нищо повече от интернационално съглашение за естеството на работещите договорености и за допустимите цели и способи на външната политика. "

В резултат на това Кисинджър се бореше с динамичните събития от прехода след Студената война - измежду които разпадането на Съветския съюз, възхода на властническия съветски президент Владимир Путин, с който се срещаше постоянно и измъчените връзки сред Русия и Украйна.

В изявление от юли 2022 година за Der Spiegel Кисинджър беше комплициран, когато беше помолен да откри " назидателен " исторически казус " за схващане и преустановяване на войната в Украйна ".

" Направо мислено, не мога да дам пряк отговор ", отговори Кисинджър. " Тъй като войната в Украйна на едно равнище е война за салдото на силите. Но на друго равнище тя има аспекти на революция и съчетава интернационален проблем от типичен европейски вид с изцяло световен. Когато тази война свърши, въпросът ще бъде дали Русия ще реализира съгласувани връзки с Европа - което постоянно е търсила - или ще се трансформира в челен пост на Азия на границата на Европа. "

" И няма добър исторически образец ", заключи той.

За доста специалисти фокусът на Кисинджър върху стратегическия баланс сред световните и районните сили засенчва разбора му.

" Такъв метод може да работи в естествени времена, само че той неизбежно не съумява да улови опциите за смяна или какво се случва, когато смяната стартира ", сподели Пол Гобъл, пенсиониран анализатор от Централно разузнавателно управление на САЩ и специалист по някогашните руски републики, пред RFE/RL. " По този метод се пропущат главните повратни моменти в международната история и това е правилно за Кисинджър по време на неговата кариера. Той не съумя да види края на руската империя в чужбина и в границите на Съюз на съветските социалистически републики и не съумя да разбере силата на народите да трансформират нещата, без значение от това какъв брой власт наподобява имат техните държавни управления. "

В есе за украинската работа на RFE/RL, оповестено през юни, украинският учен Петро Кралюк твърди, че Кисинджър от дълго време е имал сляпо леке, когато става въпрос за Украйна. Страната е упомената единствено два пъти в книгата на Кисинджър " Дипломацията " от 1994 година

Първото споменаване, отбелязва Кралюк, беше одобрителна отпратка към речта на президента на Съединени американски щати Джордж Буш от август 1991 година " Пилето Киев " пред украинския парламент, в която той предизвести законодателите против " самоубийствения шовинизъм " и ги прикани да търсят " независимост, народна власт и икономическа промяна " в границите на оферти нов съюзен контракт от руския водач Михаил Горбачов.

Във втората - и съгласно Кралюк по-показателна - отпратка Кисинджър написа: " По-голямата част от водещите фигури в Русия, без значение от техните политически убеждения, отхвърлят да признаят разпадането на руската империя или легитимността на страни наследници, изключително Украйна, люлката на съветското православие ".

" Тази теза, че Украйна е " люлката на съветското православие ", демонстрира, че Кисинджър счита Русия и Украйна за едно нещо и затова схваща позицията на съветските политици, които не одобряват независимостта на някогашните републики на Съюз на съветските социалистически републики ", написа Кралюк.

През по-голямата част от годините на власт на Путин Кисинджър се застъпваше за " връзки на съдействие " с Москва, както сподели пред комисия в Сената на Съединени американски щати през януари 2018 година През по-голямата част от това време Кремъл съгласно известията е бил клиент на политическата консултантска компания на Кисинджър, Kissinger Associates. Кисинджър се срещна за първи път с Путин при започване на 90-те години, когато Путин работеше в администрацията на кмета на Санкт Петербург Анатолий Собчак и беше член на двустранната комисия Кисинджър-Собчак за поощряване на западните вложения в Русия.

" Кисинджър стана апологет на московския империализъм, гледайки на Русия като на велика мощ, имаща право да господства в своята " сфера на въздействие ", сподели Януш Бугайски, старши помощник във фондация " Джеймстаун " във Вашингтон, окръг Колумбия, пред RFE/RL. " Той беше затънал в историята на Студената война и значително подцени ползите на по-малките или нововъзникващи държави. "

" Не е допустимо Русия да бъде въведена в интернационалната система посредством превръщане ", сподели Кисинджър пред The Atlantic през 2016 година " Това изисква подписване на покупко-продажби, само че също и схващане. Това е неповторимо и комплицирано общество. С Русия би трябвало да се оправим, като затворим своите военни благоприятни условия, само че по метод, който обезпечава достолепие във връзка с личната им история. "

След окупацията на Москва през 2014 година на украинския Крим и подклаждането на сепаратистки спор в елементи от Източна Украйна, Кисинджър наподобява продължава да гледа на Украйна като на част от сферата на ползите на Русия. В коментар за The Washington Post, по-малко от месец след завладяването на Крим от Москва, Кисинджър твърди, че " за Русия Украйна в никакъв случай не може да бъде просто непозната страна ". Той прикани " мъдрите украински водачи " да " изберат политика на помиряване сред другите елементи на тяхната страна " и сподели изрично, " Украйна не би трябвало да се причислява към НАТО ".

В изявление от 2015 година в The National Interest, Кисинджър сподели: " Отношенията сред Украйна и Русия постоянно ще имат специфичен темперамент в съветския разум. Те в никакъв случай не могат да бъдат лимитирани до връзки сред две обичайни суверенни страни, не и от съветската позиция, може би даже не и от украинската ".

В тирада в Москва през 2016 година Кисинджър сподели, че Украйна би трябвало да служи " като мост сред Русия и Запада, а не като аванпост на която и да е страна ".

Още през май 2022 година Кисинджър призоваваше за преустановяване на огъня в Украйна и възобновяване на линията на контакт, както беше преди пълномащабното навлизане на Русия през февруари. Тези забележки бяха необятно възприети в Украйна като искане Киев да се откаже от претенциите си за Крим, макар че Кисинджър сподели в изявление за Der Spiegel през юли 2022 година, че има намерение статутът на Крим да бъде предмет на по-нататъшни договаряния.

През януари 2023 година обаче Кисинджър, обръщайки се към Световния стопански конгрес в Давос, изрази " удивление от президента на Украйна и от героичното държание на украинския народ ". А през септември той се срещна във Вашингтон с украинския президент Володимир Зеленски и призна, че продължаващата съветска експанзия е трансформирала мисленето му.

" Преди тази война бях срещу участието на Украйна в НАТО, тъй като се опасявах, че това ще стартира самия развой, който виждаме в този момент ", сподели той на Зеленски. " Сега, когато този развой доближи това равнище, концепцията за неутрална Украйна при тези условия към този момент няма смисъл. "
 Путин хвали Хенри Кисинджър като умен и прагматичен общественик
Путин хвали Хенри Кисинджър като умен и прагматичен общественик

Това сподели съветският президент Владимир Путин в депеша до вдовицата Нанси Кисинджър
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР