Когато говорим за замърсяване, първо се сещаме за мръсния въздух,

...
Когато говорим за замърсяване, първо се сещаме за мръсния въздух,
Коментари Харесай

Изкуствената светлина, светлинното замърсяване и негативният ефект от него

Когато приказваме за замърсяване, първо се сещаме за мръсния въздух, по-късно за тоновете пластмаса в моретата и океаните. Но има още един тип замърсяване, за който не се знае задоволително, а резултатът от него е не по-малък от този на останалите два типа.

Отдавна освен Ню Йорк е градът, който в никакъв случай не спи. Индустриализацията и урбанизацията трансформират освен мегаполисите в места, където мракът в никакъв случай не настава. Според последно изследване, повече от половината региони с дива флора и фауна по света също са наранени от резултата на изкуствените светлини, които объркват естествения цикъл на живот.

Този огромен % се дължи на първо място на разрастването на туристическите региони. Светлините са на всички места и рядко през нощта настава цялостен мрак. Ако преди епохи небето е било мрачно с ярки звезди, през днешния ден то свети с една характерна светлина, която не разрешава нощта да бъде толкоз тъмна, колкото би трябвало.

Именно това е и един от признаците на светлинното замърсяване. Увеличеното зарево на градското небе е отговорно за изгубването на Млечния път от нощното небе. Вече би трябвало да пътуваме надалеч от вкъщи си (ако живеем в огромен град), с цел да се насладим на неговото обаяние.

Това е едно не толкоз значимо стеснение за нас, хората, изключително на фона на безсънието и нарушаването на биологичния ни часовник, тъй като на открито е прекомерно ярко и през нощта.

Но тази смяна съществено обърква живота на растенията, микроорганизмите и животните, променяйки техните естествени цикли. Птиците стартират да пеят прекомерно рано заран, дърветата се разлистват по-рано, трансформират се връзките в стада и ята, написа Daily Mail.

И хората, и животните се нуждаят както от слънчева светлина, по този начин и от задоволително мрак, с цел да се поддържа производството на редица хормони, вярното действие на клетките, мозъчната активност, естественото хранене и репродуктивни функционалности.

Този резултат, съгласно учените, е най-осезаем в Европа и Близкия изток. Няма по какъв начин да не споменем и големите количества електрическа сила, които се употребяват за външно осветяване даже тук-там, където това не е належащо. А от това страдаме всички. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР