Когато говорим за стабилност и предвидимост има два варианта -

...
Когато говорим за стабилност и предвидимост има два варианта -
Коментари Харесай

Проф. Коларова: Ако ПП иска да направи нещо, много силно да се ангажира със законови промени и с реформи във всеки един от секторите

Когато приказваме за непоклатимост и предвидимост има два разновидността - единият вид е под ротация да се схваща промяна на титуляра. Това не значи промяна на министър-председател, а промяна на партията или на обединението, която господства. Това е и първата концепция за ротация - имате кабинет, който се господства от ПП-ДБ и ротацията би могла да значи да се смени с кабинет, който се господства от ГЕРБ. Очевадно сходна ротация е неприемлива. Ако такава сходна ротация е неприемлива, тогава другия вид е промяната да стане, като се резервира формата на кабинета подобен, какъвто е. Което какво значи? Запава се съотношението на министерските кресла, като всеки има свободата да прави промени в границите на министерствата, които има. Ясно е, че има някои министерства, където не е доста ясно кой господства, само че по едно и също време с това има министерства, в които доста еднопосочно партийни фигури ги оглавяват. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " проф. Румяна Коларова.

" За да има непоклатимост, това значи, че във външно министерство, в случай че ще има смяна, тя би трябвало да бъде осъществена от ГЕРБ, като надлежно там ще остане човек на ГЕРБ. В Министерството на здравеопазването, в случай че има смяна, тя би трябвало да бъде направена от Демократична България. Защото доколкото знаем, министърът е на Демократична България. Ако от Министерството на финансите желаят смяна, тя би трябвало да бъде направена от Политическа партия. С други думи, всеки дава отговор.... Защо? Политическата отговорност е обвързвана както с оставане на министъра, по този начин и със промяна на министъра. И от тази позиция стабилността на държавното управление изисква да стане по-ясна политическата отговорност и методът по който тя се споделя. Защото е ясно, че има споделена политическа отговорност. Както и да се назовава този съдружен кабинет, каквито и имена да измислят за тази коалиция, по този начин или другояче, това е коалиция, което значи споделена политическа отговорност. И би трябвало да е ясна формулата, по която се споделя тази политическа отговорност ", означи проф. Коларова.

Тя означи, че актуалното ръководство е доста по-ефективно от ръководството на кабинета на Кирил Петков: " И то е по-ефективно, тъй като в парламентарното болшинство липсва оня непрестанен детайл на блокиране, който беше обезпечен най-много от Българска социалистическа партия, заради тоталното разминаване в политическите тактики. Фактически на Българска социалистическа партия и на групировката ПП-ДБ, тъй като те по този начин или другояче там към този момент си бяха структурирани като групировка. И надлежно напрежението, което съществува сред Има Такъв Народ и премиера или конфигурацията ПП-ДБ, като мисля, че тук може би напрежението беше по-силно и във връзка с самия министър председател. Искам да подчертая, че напрежението с Има Такъв Народ имаше по-ситуационен темперамент. Защото Има Такъв Народ, всички знаем, това беше партията-лидер, това беше партията, която на предходните избори беше получила оптималната поддръжка. Тя се беше пробвала да направи кабинет и не го беше направила.

И в действителност имаше едно парламентарно болшинство, което беше обречено да бъде неефективно. Първо, тъй като имате Българска социалистическа партия, тотално друга партия и второ, тъй като имате, четвъртата партия, както се споделя, тя играе тил, тя в действителност непрестанно е изместеният водач. Тя е партията, която е била на челно място и е останала в незначителна позиция, в несъществена позиция. И поради това това болшинство не беше устойчиво ", напомни проф. Румяна Коларова. Тя добави: " Стабилността на това болшинство произтича не толкоз от някакъв тип стратегическо съвпадане на задачите, въпреки че и това е не без значение. А от обстоятелството, че ГЕРБ и Държавно стопанско предприятие извънредно доста държат да покажат, че те са ефикасни, правилни сътрудници. Това е най-същественото в смяната на обществения имидж, който ГЕРБ и Движение за права и свободи желаят да създадат. Те желаят да покажат, че без тях ефикасна политика няма, само че по едно и също време с това, че те са надеждни и че те са предвидими. И несъмнено, че те работят в една посока с ПП-ДБ ".

По думите й ПП държат да покажат, че те са водачът и че те постановат целите: " Нещо, което не им се получава, апропо. И нещо, което Делян Пеевски всекидневно саботира. Защото каквото и стратегическо решение да се вземе, пред медиите внезапно се появява Делян Пеевски, който го оповестява. И което общо взето не е от най-приятните обстановки. 

" Ако Политическа партия желае да направи нещо през идващите 9 месеца, би трябвало доста мощно да се ангажират със законови промени, с промени във всеки един от секторите ", сподели още проф. Коларова.

Тя означи още, че има едно непрестанно напрежение кой ще притегли към себе си вниманието: " Кой ще се покаже като водач в обстановката, което генерира това обществено чувство за непрестанен скандал сред тях. За мен държавното управление е устойчиво и ще бъде устойчиво дотогава, докато ГЕРБ и Движение за права и свободи желаят да показват, че са надеждни, лоялни и ефикасни. И аз си мисля, че това сигурно ще бъде през идващите 9 месеца. А тук единственият проблем е до каква степен Политическа партия ще си дадат сметка, по-точно ще намерят печелившата тактика за себе си в тази обстановка. Аз мисля, че те към момента за себе си не са наясно какво би трябвало да приказват обществено, с цел да могат в действителност да имат печеливша тактика. Защото действително видяно, това което демонстрират настройките на хората е, че партията, която губи от това ръководство е най-много Политическа партия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР