Когато говорим за скъпи градове, пред очите ни изникват гледки

...
Когато говорим за скъпи градове, пред очите ни изникват гледки
Коментари Харесай

Кой е най-скъпият град за живеене?

Когато приказваме за скъпи градове, пред очите ни изникват гледки от мегаполиси като Ню Йорк и Лондон или пък от някой швейцарски или скандинавски град. Но в тазгодишното ранглиста на Economist Intelligence Unit спечелилият е малко по-различен.

За пръв Тел Авив е най-първо място измежду най-скъпите градове в света. Издигането от предходната година е с пет места. През 2020 г. лидерската позиция си разделиха Париж, Цюрих и Хонконг, а в този момент френската столица остава втора дружно със Сингапур. Следват още веднъж Цюрих и Хонконг, а шесто и седмо място са за Ню Йорк и Женева.

И несъмнено, разумният въпрос е какво изстреля израелската столица на върха тази година. В основата е увеличението на цените на превоза и питателните артикули, както и високата стойност на израелския шекел по отношение на $.

В Израел през август и септември е записана най-високата инфлация от няколко години насам. Покачването на цената на горивата е изключително внезапно, а пандемията, затруднените и по-скъпи доставки доведоха до по-високи цени безусловно на всичко, предава DW.

Това не е локално, а международно събитие в последните месеци, само че въпреки всичко има градове, които се изместват надолу в класацията. Берлин да вземем за пример пада с осем позиции до 50-то място, което го прави най-евтиния от шестте немски града в подреждането. Най-скъп измежду тях пък е Франкфурт.

Най-голям скок в класацията направи иранската столица Техеран - от 79-о на 29-о място. Това може да се изясни със глобите, наложени от Съединени американски щати, които доведоха до дефицит и нарастване на цените.

Най-евтиният град в листата от общо 173 си остава Дамакс, отразявайки последствията от продължаващата революция в Сирия. Предпоследна е либийската столица Триполи. Тази година в класацията има и 40 нови града, най-скъпият от които е Единбург, влизащ непосредствено на 27-мо място.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР