Когато говорим за роботи, естествено е да си представяме човекоподобните

...
Когато говорим за роботи, естествено е да си представяме човекоподобните
Коментари Харесай

Робот заменя лекаря в битката срещу рака

Когато приказваме за роботи, естествено е да си представяме човекоподобните дроиди от филмите. Но в действителност доста роботи наподобяват повече на машини, които работят независимо, изключително в здравната област. И тъкмо те имат капацитет да окажат въздействие върху нашия живот.
Такъв е казусът с робота Stormram 4 – това е машина, отпечатана на 3D принтер, която може да извърши биопсия, т.е. да вземе проба от тъканта под кожата. Stormram 4 има задача да помогне в борбата против рака на гърдата – най-честата форма на рак измежду дамите.



Основната разлика спрямо стандартните способи е, че роботът може да вземе биопсия, подложен в скенер за ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), вместо по време на ултразвуково проучване или мамография. Това му дава „ най-висока акуратност спрямо други техники, употребявани в диагностичната фаза на пациентите с рак на гърдата”, споделя пред CNET Франсоа Сийпел, един от откривателите, работещи по робота.

Stormram 4 бе отличен в Седмицата на роботиката в Обединеното кралство в края на юни. Но несъмнено технологията се нуждае от усъвършенствания, включително в самата процедура за взимане на биопсия. Иглата за биопсия несъмнено е огромна, само че съществуването на човек-асистент, който изяснява всяка стъпка от процедурата по време на нейното осъществяване, прави напрежението по-поносим за пациента.

Освен че някои дами се опасяват от игли, има и такива, които страдат от клаустрофобия и не харесват концепцията за проучвания с ЯМР машини. Когато към това се добави и страхът от изменяща живота диагноза, се обрисува една извънредно нервна група от пациенти.

„ Ние изцяло разбираме, че вземането на биопсия е евентуално травматично прекарване, дължащо се на несигурността от резултатите, а вмъкването на иглата може да бъде мъчително от време на време. По време на ЯМР процедурата рентгенологът също ще ви приказва, като употребява аудио връзка”, споделя Сийпел. Това евентуално е успокояващо за пациентите, даже медицинският експерт да не е физически с тях.

Несъмнено пациентът би предпочел ултразвуково направлявания рентгенов лъч, тъй като до него има лекар. Но казусът е, че двете проучвания не са равни – магнитният резонанс разрешава доста по-точно слагане на иглата и дава по-ясно изображение, в сравнение с ултразвукът.

Тъй като роботите играят все по-важна роля в актуалната медицина, значимо е да се има поради преживяването на пациента при взаимоотношение с машината, както и това, което роботът може да направи. Основната роля на роботите в медицината е като инструмент за подкрепяне – вместо да заменят лекаря, те усилват неговите благоприятни условия.
„ Роботиката може да ни помогне да създадем процедурите по-малко инвазивни и по-безопасни, само че постоянно ще има човек в близост, с цел да упражнява надзор”, споделя Сандра Уахтер, откривател по нравственос на данните в института Алън Тюринг, представена от CNET.
Роботите се срещат все по-често при хирургични и други медицински процедури и евентуално в бъдеще ще се наложи някакъв компромис сред преживяването на пациента и постигането на най-хубави резултати. Остава да се надяваме, че този компромис ще бъде редуциран до най-малко.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР