Когато говорим за рециклиране първо тези отпадъци трябва да ги

...
Когато говорим за рециклиране първо тези отпадъци трябва да ги
Коментари Харесай

Борислав Малинов: В България събираме повече, но рециклираме по-малко отпадъци спрямо средното в ЕС

„ Когато приказваме за преработване първо тези боклуци би трябвало да ги съберем и чак тогава да ги оползотворим. По отношение на събирането България се показва доста добре – над междинното за Европейски Съюз, защото ние събираме разнообразни типове боклуци. Това са строителни, черни и цветни метали, коли, електроника, масла, гуми, акумулатори и батерии и занапред би трябвало да стартира и текстил. “

Това разяснява в студиото на „ Добро утро, Европа “ Борислав Малинов – ръководител на Българска асоциация по преработване.
Вече когато става въпрос за втория стадий за оползотворяването на отпадъците, а точно преработването, което е един детайл от оползотворяването, по последни данни в България рециклираме 8% от отпадъците си, до момента в който междинното за Европейски Съюз е 40%. Нямаме задоволителни рециклиращи мощности в България.
„ Трябва да има фабрики за преправка на битови боклуци. На второ място пък рециклираме доста добре цветни метали. Има към този момент и индустриални мощности, които ще рециклират текстил, този боклук е към 4% от нашия боклук и в случай че се одобри разпоредба за преработване на текстила автоматизирано ще отидем на 12% преработване на отпадъка ни в България “, разяснява още Малинов.

По думите му в България процесът по преработването е решен с разделното събиране на битовия боклук на открито и фактически в последните години е намалял депонираният корав боклук с 20%, само че има какво да се желае още.

„ В София да вземем за пример битовите боклуци се извозват до цех Яна, там се изсушават и се създава сила. Но за жалост софийския цех не дава задоволително качество на този RDF и да вземем за пример циментовите фабрики, които горят RDF, не могат да го употребяват. Първата стъпка е, че би трябвало да се усъвършенства RDF качеството на тези боклуци и да се направи цех, който да може да ги употребява. Целта е да се изхвърлят все по-малко боклуци, защото те дават и влияние и на околната среда, а и мястото на едно бунище е лимитирано “, означи Малинов.

Той е на мнение, че България стои на доста високо законово равнище. „ Ние сме приели всички европейски наставления за преработването на боклуци у нас “, акцентира специалистът.

„ Болшинството от текстила в България се изгаря в печките и доста мощно замърсява въздуха, а може да се рециклира “, уточни Малинов.

„ Случва се на процедура в България кръговата стопанска система. Не можем да минем без нея. Не се случва с тези темпове в които всички чакат, тъй като това оскъпява продукта, само че тя е реалност и все по-малко артикули се изхвърлят “, разяснява още той.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР