Когато говорим за още един мост на река Дунав, трябва

...
Когато говорим за още един мост на река Дунав, трябва
Коментари Харесай

Защо ни е нужен Дунав мост 3?

Когато приказваме за още един мост на река Дунав, би трябвало да вземем поради, че когато бизнесът възнамерява, той не желае да изпада в обстановка, в която на една място съответният тир да остане няколко дни. Това е абсурд за Европа, защото това е място, на което би трябвало да имаме свободно придвижване на хора, артикули и капитали. Най-логичното място за Дунав мост 3 е по-средата на Дунав мост 1 и Дунав мост 2 или другояче казано - Свищов. Това съобщи проф. Андрей Захариев, декан на факултет " Финанси " от свищовската академия по финанси в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

Изоставахме ли до момента с инфраструктурата?

Като част от Европейския съюз и България, и Румъния търгуват повече, стоките нарастват и по тази причина са нужни доста повече мостове от съществуващите сега. След като има опашки от тирове, значи са нужни повече мостове. Това счита ръководителят на катедра " Финанси и заем " в свищовската академия по финанси и изпълнителен шеф на " Бул Инс " проф. Стоян Проданов.

" Ако погледнем и районното развиване има смисъл да се построят не още един, а още най-малко три моста сред България и Румъния. Българо-румънската граница е втората по дължина в Европа и с цел да спре да бъде преграда, а място през което да се търгува значи, че трябват повече мостове ", съобщи той.

" Мостът е сред два бряга и би трябвало да има единодушие и от двете страни. Това, което ние имаме като мощно напреднала фаза е от 2019 година, когато министър председателите на двете страни реализираха съглашение, че мястото за 131-вият мост е мястото е точно при Свищов ", съобщи Захариев.

Колко би коствало сходно оборудване?

По думите на Проданов, с цел да има точна калкулация, би трябвало да има инженеринг, какъвто още няма.

" Числата варират, само че жестоко казано горната граница би трябвало да е към 100 милиона евро, а долната 50 милиона. Ако сравним тези разноски с опциите, които се откриват пред развиването на районите по течението на р. Дунав, ще забележим, че това са рационално изразходвани средства. Трябва да се има поради, че трите най-бедни района в Европа са по протежението на река Дунав - два от българската страна и един от румънската страна. Трите най-бедни района в Европа не се свързани, а се преглеждат като изолирани зони, които биха могли да има по-интензивно развиване, в случай че можеха да се свържат. Сега тази част на България наподобява на икономическа пустиня ", споделя Проданов.

Имаме ли задоволителна инфраструктура?

По думите на Захариев всяка естествена двойка градове по течението на Дунав сред България и Румъния заслужава да има сходно оборудване.

" Напред във времето ние преглеждаме този мост като една обща Шенгенска територия, т.е. няма да се прави тежък граничен надзор, а единствено ще се заплаща за прекосяването. И в Румъния, и в България текат планове за автомагистрали. Нашата " Хемус " и румънската " А6 ", която е успоредна на реката, разрешават да се създадат връзки. Именно строителството на автомагистралата Велико Търново - Русе прави дунавския мост на разстояние от 22 километра ", съобщи той.

Според него в случай че се сравнят съществуващите фериботи, този при Свищов е построен за една година от частен вложител, до момента в който другите уреди при Оряхово и при Никопол са строени за доста повече години. Цената на прекосяването на тир при Свищов е към два пъти по-висока от различните местоположения, само че все пак се употребява доста повече в двете направления, спрямо другите две места.

Готова ли е Румъния?

Според Захариев, в случай че румънците желаят да има трети мост, евентуално той към този момент щеше да е реалност.

" През 2019 година бяхме на крачка от сключване на държавен меморандум, който щеше да учреди комитет за наблюдаване на плана. Имаше покана и към една от огромните европейски капиталови институции да бъде ангажирана като медиатор и съдия за този план, само че румънското държавно управление не съумя да събере нужното болшинство при избор на съмнение и политическия риск краткотрайно отсрочи разумния избор да има идващ мост сред страните в най-южната точка на реката ", съобщи той.

Какво би трябвало да се случи, с цел да напредне този план?

Според Проданов доста неща зависят от слагането на целите, от избора на принадлежности за финансиране и най-много от политическата воля.

" Не един път концепцията е отпадала поради политически риск. Концепцията за това, че планът се преглежда като конкурентен на най-малко три-четири сходни плана - при Силистра да вземем за пример е криворазбрана. Разбирането, което би трябвало да имаме е, че ни трябват повече мостове и това не значи, че след реализирането на този моста няма да има най-малко още два последващи плана, които ще имат смисъл ", споделя той.

" Чрез тези мостови оборудване чакаме стопанските системи на градовете да стартират да порастват ", споделя Захариев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР