Когато говорим за общия европейски контекст, не трябва да допускаме

...
Когато говорим за общия европейски контекст, не трябва да допускаме
Коментари Харесай

Радев: Не трябва да допускаме легитимацията на македонизма

Когато приказваме за общия европейски подтекст, не би трябвало да позволяваме наклонността нашата национална позиция във връзка с Северна Македония да става пленник на спора в Украйна. Това сподели президентът Румен Радев от Германия.

„ Удивително е по какъв начин Европа, която се построи като образец за останалия свят във връзка с народна власт, човешки права, приемливост и устойчивост към езика на омразата, е подготвена да загърби тези свои правила и ценности”, добави той.

Според Радев не би трябвало да позволяваме легитимацията на македонизма, на идеологеми от някогашна Югославия и Коминтерна да намират място в Европейски Съюз. „ Защото те ще имат дълготрайни, неподходящи последствия за Съюза. Затова България като виновен член на Европейски Съюз би трябвало да работи по този начин, че да интегрира сътрудници, а не проблеми”, безапелационен е президентът.

Относно ограниченията на властта против инфлацията, президентът уточни, че от дълго време приканва за отворен, градивен разговор, за дълготрайни решения за превъзмогване на енергийната, икономическата и обществената рецесия и за предвидимост във връзка с бизнеса и жителите.

„ Такива решения би трябвало да бъдат вследствие на ангажирана политика, а не под натиска на улицата и евентуални митинги. Затова и българското общество продължава да чака ясна енергийна тактика и дълготрайни ограничения. Дългосрочни политики в тази област”, добави Радев.

На въпрос за обстановката в Украйна, президентът съобщи: Трябва да търсим решение за допустимо най-бързо преустановяване на спора, тъй като всеки ден от тази война е загуба освен за Украйна и Русия, а за цяла Европа. Трябва да е ясно, че България е част от всички европейски решения и решения на НАТО във връзка с Украйна, само че там няма императив за даване на оръжие.

Затова не би трябвало да позволяваме користните апели на някои политици да се опаковат като честен дълг, акцентира президентът.

Призивите за мир понижават, залогът към този момент е победа непременно - без значение от пролятата кръв и разрушенията. Вече не се мисли и за жертвите, добави Радев.

Президентът изясни, че немските вложения у нас ще продължат. Положителното е, че от България към Германия стартира да идва инженеринг и ноу хау за възстановяване на индустриалните процеси.
https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/1216797045728554/
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР