Когато говорим за нов национален празник, не значи 3 март

...
Когато говорим за нов национален празник, не значи 3 март
Коментари Харесай

Горан Благоев: Противопоставянето на една дата с друга не е полезно

„ Когато приказваме за нов народен празник, не значи 3 март да бъде премахнат от нашия народен календар. Напротив – той може да си остане като формален празник. Това съобщи пред БНР журналистът Горан Благоев, зам.-председател на Републиканци за България.

„ Разделението идва от неосведомеността на обществото и от хората, които желаят това общество да бъде разграничено. Това общество по един или различен метод непрестанно се разделя от индивида, който по Конституция въплъщава единството на нацията. Този човек се назовава Румен Радев “, добави мнението си той.

Според него от дълго време има историческа нужда от това националният празник да бъде заменен.

„ Друг е въпросът дали политическата класа е дозряла до това нещо и най-много дали българското общество е задоволително осведомено и дали българското общество в последна сметка не робува на клишета от недалечното ни минало. Да, такава политическа нужда има доста от дълго време “

По думите му през последните години, още преди Русия да се окаже агресор в Украйна, за 3 март се говореше като за ден на разделянето. Самият Благоев има съществени рецензии към метода, по който се предлага смяната на националния празник. Според него решението за него не би трябвало да се взима от Народното събрание, а би трябвало да се случи с всенародно допитване и с доста сериозна разяснителна акция.

Противопоставянето на една дата с друга не е потребно, означи историкът.

Пред БНР Горан Благоев бе безапелационен, че предлагането за националния празник би трябвало доста прецизно да се изговори и детайлно да се разиска, тъй като може да се сътвори доста противен казус и идващото конституционно болшинство в идващ парламент да ни смени различен празник.

„ Големият въпрос е визионерството на българските политици – каква нация, какъв народен нов блян ние би трябвало да имаме, с цел да вървим напред. Всичко е въпрос на политическа просвета и образование “, счита той.

Според него разногласието за националния празник измества по-съществени тематики. „ Много постоянно елитът седи или със стиснати устни, или се продава. Това е огромният проблем “, акцентира още журналистът.

„ Ние като общественост нямаме цел и посока. Притесняваме това, че не виждам център – център, който ни въодушевява, стимулира и ни ускорява по нови траектория към тези хоризонти “. Сътрудничеството успокоява обществото, само че въпросът е какви ще са крайните плодове на това съдействие, добави от своя страна Горан Благоев.

Според него сглобка непременно не е продуктивно. „ Но това, което в този момент се случва, е по-добре от това, което беше преди да имаме постоянно държавно управление “, изрече мнението си той. По думите му съдействието сред трите обединения е „ нужното зло “.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР