Когато говорим за нездравословно хранене, на челните места винаги се

...
Когато говорим за нездравословно хранене, на челните места винаги се
Коментари Харесай

Ултрапреработените храни и напитките, които съкращават живота

Когато приказваме за нездравословно хранене, на челните места постоянно се подреждат модифицираните и ултрапреработените храни, които носят най-вече опасности за организма. Но, става известно, не само те са способни да съкратят живота ни. Ето какво още е значимо да заобикаляме.
 5 храни, които да ядем постоянно за по-добро изцяло здраве
5 храни, които да ядем постоянно за по-добро изцяло здраве

Още един добър мотив да хапваме шоколад

Според ново проучване, извършено от National Cancer Institute в Мериленд, Съединени американски щати, постоянната консумация на ултрапреработени храни може да съкрати продължителността на живота ни с 15% при мъжете и 14% при дамите. В него вземат участие над 500 хиляди души, които дават информация за потреблението на 124 типа храни и питиета.

На базата на тези данни се оказва, че най-често злоупотребяването е с нездравословните модифицирани питиета - както елементарните, по този начин и тези, които се водят диетични. На второ място по дял са рафинираните зърнени храни като ултраобработени хлябове и печива. След това се подреждат месата, минали през разнообразни типове обработка - като саламите, сушените меса и всички полуфабрикати.
 Снимка 672666

Учените показват, че потреблението на въпросните ултрапреработени храни и питиета усилва общата смъртност и в частност тази, породена от сърдечно-съдови болести и диабет вид 2. За разлика от други проучвания обаче, това не открива повишение на риска от онкологични болести.

И още веднъж се прави пояснението, че тези най-вредни за здравето ни съдържат съставки, " които в никакъв случай или рядко се употребяват в кухнята, както и класове добавки, които да създадат крайния артикул апетитен или по-привлекателен ". Списъкът с тези добави е дълъг и включва консерванти, емулгатори, изкуствени оцветители, модифицирана захар, сол, мазнини и други, изяснява.

Диетичните питиета влизат към ултрапреработените храни, тъй като съдържат редица нездравословни субстанции като изкуствени подсладители, както и други добавки. Те нееднократно са свързвани с повишения риск от сърдечно-съдови заболявани, диабет вид 2, деменция, инсулт, затлъстяване, метаболитен синдром и други.
 Преработени храни, замразени храни и по какъв начин можем да се храним здравословно и по бюджет
Защо не би трябвало да заобикаляме модифицираните храни

Кога те могат да са даже здравословни

Това проучване е следващото увещание да не подценяваме резултата от ултрапреработените храни и питиета върху тялото ни и да не си споделяме, че от един път седмично нищо няма да ни стане. Да, колкото по-рядко, толкоз по-добре, само че към този момент на пазара има здравословни алтернативи буквално на всичко и от нас зависи да създадем верния избор за здравето си. 
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР