Когато говорим за най-скъпите неща на света, в ума ви

...
Когато говорим за най-скъпите неща на света, в ума ви
Коментари Харесай

Британска АЕЦ ще е един от най-скъпите обекти, построени от човека

Когато приказваме за най-скъпите неща на света, в мозъка ви може би изникват облици на небостъргачи и екстравагантни здания, само че една АЕЦ във Англия е много по-скъпа от която и да е постройка.

Но дали е най-скъпият обект въобще?

АЕЦ Hinkley Point C ще коства $35.8 милиарда и когато бъде приключена през 2023г, ще доставя 3.3 гигавата електричество – 7% от потребностите на Англия.

Централата ще бъде издигната от френската компания EDF и ще е първата нова АЕЦ в страната от 30 години насам. Но тя е доста по-скъпа от последната такава. Sizewell B, приключена през 1995г, е коствала единствено $6 милиарда.

За да създадем уместно съпоставяне, дано да погледнем към Големият ускорител на частици в CERN, който е най-голямата машина в света. Изграждането му е коствало към $4,75 милиарда, въпреки с опитите и годишната поддръжка до момента да е коствал към $13.25 милиарда, което отново е единствено една трета от цената на Hinkley Point C.

Ако продължим с науката, двете LIGO лаборатории, разкрили гравитационните талази по-рано тази година, костват $620 милиона. Можете да построите 57 такива за цената на АЕЦ Hinkley Point C.

Но има две неща, които са стъпили по-скъпо на човешката раса. Газовият план Горгон на Chevron в Западна Австралия ще доближи цена $54 милиарда, когато бъде приключен.

Най-скъпият обект, въобще строен от индивида пък не е на Земята, а в небето. Международната галактическа станция е коствала $115 милиарда. Макар да е много скъпа, галактическите технологии, създадени на борда, се употребяват на Земята, по тази причина толкоз доста страни заплащат за нея.

Hinkley Point C не е най-скъпият обект в историята, само че несъмнено е пъклен скъпа електрическа централа, заради което има доста противоречиви отзиви за нея. Някои експерти обаче показват, че нещата не са толкоз елементарни и в действителност това е първият път, когато в цената за построяването на АЕЦ са включени разноски за изваждането й от приложимост и ръководство на рисковите боклуци.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР