Когато говорим за култовия филм Оркестър без име“, повечето от

...
Когато говорим за култовия филм Оркестър без име“, повечето от
Коментари Харесай

Неразказаната история на Нели Цонева – гласът зад песните на Катето Евро в „Оркестър без име“

Когато приказваме за паметния филм „ Оркестър без име “, множеството от нас си спомнят ярките облици на героите и паметните подиуми, само че малко на брой знаят, че зад красивия глас на Рени, героинята на Катето Евро, стои една изцяло непозната за необятната аудитория певица – Нели Цонева. Нейната история остава в сянка повече от три десетилетия, до момента в който през 2016 година националната телевизия не прави документален филм за живота ѝ. Така светът най-сетне схваща за дамата, която е дала музикалната душа на една от най-запомнящите се подиуми в българското кино.

Нели е родена през 1957 година в Трявна, само че още като бебе е осиновена и израства в Стражица.  Живее надалеч от блясъка на огромните подиуми първоначално – след ранна бременност приключва учебно заведение във вечерна заводска паралелка. Работи като счетоводителка и пее три пъти седмично в локалния мотел с оркестър. Тези условия не я стопират да мечтае за повече. Решена да следва музиката, Нели се явява на изпити в Естрадния отдел на Консерваторията, без да каже на никого, и съумява да впечатли комисията със своето осъществяване на джаз и суинг. Тази стъпка слага началото на пътя ѝ към огромното самопризнание, въпреки и зад кулисите.
                             

През 1978 година, когато е студентка, Нели ненадейно получава предложение да взе участие в записите за новия филм „ Оркестър без име “. След прослушване, композиторът Борис Карадимчев и режисьорът Людмил Кирков без съмнение вземат решение – тя ще бъде гласът зад осъществяванията на героинята Рени. Записите на песните като „ Ке сара “, „ Торнеро “ и „ Мама Леоне “ се реализират в студиото на „ Балкантон “ и въпреки Нели да не е позната на публиката, гласът ѝ оставя незабравим отпечатък.

Интересното е, че когато „ Оркестър без име “ излиза на екран и става шлагер, Нели е в чужбина – работи като певица в Югославия . За първи път гледа кино лентата чак през 1983 година в кино във Велико Търново. Сяда в залата с огромно неспокойствие и чува личния си глас, който феновете одобряват като този на Катето Евро. Множеството хвалебствия, които героинята получава за своето пеене, в действителност са самопризнание за гения на Нели Цонева, която обаче остава непозната измежду феновете.
                             

След премиерата на кино лентата, Нели продължава да обикаля сцените на България като вариететна артистка, свирейки по морските курорти и в влиятелни заведения. Въпреки че претърпява голям брой тествания и странни случки, в това число конфликти с престъпни фигури от мутренските времена, Нели остава вярна на музикалния си път. Дори и животът ѝ да не е минал под светлината на прожекторите, гласът ѝ продължава да живее в сърцата на феновете, които постоянно ще свързват музиката ѝ с магията на „ Оркестър без име “.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР