Когато говорим за кредити, особено такива с ангажимент от по

...
Когато говорим за кредити, особено такива с ангажимент от по
Коментари Харесай

Преди влизането в еврозоната: Кредит в лева или в евро?

Когато приказваме за заеми, изключително такива с ангажимент от по 20-30 години, въпросите са доста. А във времена на рекордна инфлация, икономическа неустановеност и растящи лихви – още повече. Заявката на централните банкери в еврозоната и Съединени американски щати са, че лихвите ще продължат да порастват, като задачата е да укротят инфлацията до здравословните равнища от към 2%. Но до момента в който ограниченията дадат резултат,  поскъпването на живота продължава да бележи върхове в цяла Европа.

Същевременно България се надява да покрие критериите за членство в еврозоната  и от 1 януари 2024 година и евро да размени българския лев.

По правило кредитът би трябвало да е във валутата, в която получаваме заплатата си. " Ако човек си получава прихода си в левове, по-добре е да кандидатства за заем в българската валута “, разяснява за  businessnovinite.bg финансовият анализатор Иван Стойков от " Моите пари “. Дори България да одобри еврото през 2024г., заемите автоматизирано ще се превалутират в евро, приходите също. Така правилото заемът да е във валутата, в която получаваме заплата си остава в действие.

Стойков разяснява още, че макар покачването на лихвите от ЕЦБ, отражението върху левовите заеми към момента не е осезаемо. " В банковата система сега са акумулирани над 100 милиарда лв. притеглен капитал под формата на депозити, разплащателни сметки и други. Лихвите по тях към момента са доста ниски и по тази причина няма предпоставки за поправяне на лихвите по левовите заеми, изясни Стойков. Поскъпване на заемите в лв., можем да чакаме, когато стартира по-рязко повишаване и на лихвите по депозитите.

А при повишаване на лихвите е разумно да има и известно изстудяване на имотния пазар. Финансовият анализатор добави, че следва да забележим дали у нас има заможен балон и дали той ще се спука. Но даже това да се случи, цените на жилищата у нас може да паднат с 5-10%, но не и с равнищата след финансовата рецесия от 2008-2009 година, разяснява Стойков. Тогава имаше парцели, чийто цени паднаха с 20 -30%, даже 50%, само че предпоставките за рецесията в този момент доста разнообразни от тези през 2008 година и резултатът няма да е толкоз стряскащ, сподели още финансовият анализатор.

А упованията са, че при изстудяване на пазара на парцели, по-скоро би имало задържане на цените за известно време, а по-късно според от икономическата конюнктура ще се види в каква посока ще поеме пазара.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР