Когато говорим за градове с качествени велосипедни алеи, се сещаме

...
Когато говорим за градове с качествени велосипедни алеи, се сещаме
Коментари Харесай

THE LOOP – новата 93-километрова велосипедна и пешеходна алея в Дубай

Когато приказваме за градове с качествени велосипедни алеи, се сещаме за Амстердам или Утрехт. Много скоро обаче и Дубай ще може да се похвали с 93-километрова покрита автомагистрала за градско колоездене и приятни пешеходни разходки, предпазени от палещото слънце на пустинята.  

The Loop има за цел да свърже повече от 3 милиона поданици, употребявайки здравословен метод на превоз, с основни услуги и места посредством вървене пешком и колоездене в границите на минути. Проектът ще обезпечи приятна среда с следен климат през цялата година, с цел да трансформира ходенето и колоезденето в главен тип превоз за жителите на Дубай. Това дава обещание екипът на локалното студио Urb, създател на плана.

Мисията на експертите е да усъвършенства инфраструктурата на Дубай за велосипедисти и пешеходци дотам, че колоезденето и ходенето да се трансфорат в главен метод за всекидневно напредване на огромна част от жителите на мегаполиса.

Целта е до 2040 година колоезденето и ходенето да се трансфорат в главен тип превоз за всекидневно напредване до работното място за повече от 80% от жителите на Дубай.



Източник: URB

Проектът THE LOOP се ръководи от URB, световен водач в развиването на устойчиви градове. Главният изпълнителен шеф Бахараш Багериан изяснява по какъв начин „ Примката ” ще даде чудесна опция за поощряване на предприемаческия дух в градската подвижност: „ Дубай е най-хубавото място за предприемачество в градската подвижност. Проектът THE LOOP е олицетворение на този предприемачески дух, чиято цел е да трансформира мегаполиса в най-свързания град на земята пешком или с велосипед. В Европа множеството хора карат колела или вървят пешком, с цел да стигнат до работа. В Дубай нашата цел е да накараме повече от 80% от хората да употребяват велосипед всекидневно. Сега той е планиран за пътешестване с кола. Основните пътни инфраструктури и мрежи са разединили общностите, по тази причина се нуждаем от предприемаческо мислене, с цел да свържем още веднъж тези квартали, като в същото време превърнем колоезденето или ходенето пеш в главен тип превоз през цялата година до всяка част на града. “

Като атракция със смесено предопределение, към бъдещата автомагистрала ще са ситуирани разнообразни места и уреди за отдих и уелнес, като фитнес станции и спортни стадиони. Туристически активи като уелнес хотели и уелнес центрове също ще бъдат интегрирани в THE LOOP за поощряване на уелнес туризма.

Проектът е в сходство с упоритостта на Дубай да се трансформира в „ 20-минутен град ”, където жителите имат достъп до ежедневни услуги и дестинации в границите на 20 минути пешком или на велосипед. Активната подвижност е един от сериозните съставни елементи за основаването на здравословни градове. През последните няколко години мегаполиса в Персийския залив се стреми да се трансформира в най-хубавия за живеене град в света и започва градоустройствения общоприет проект за 2040 година Като такава градската подвижност се трансформира в основен приоритет.

Това явно е огромна задача, поради суровия климат на Арабския полуостров. За да се оправи с това, екипът на Urb планува алеята да бъде предпазена от голяма футуристична стъклена структура с следен климат. Поддържането на влажността и температурата под едно такова грамадно остъклено пространство, както и на градините в него, ще изисква голямо количество сила, което ще се добива от възобновими източници. Проектантите замислят и кинетични подови настилки по пътеките на джокинг с концепцията всяка стъпка да генерира сила. „ Технологията работи посредством потребление на електромагнитни индукционни генератори, които се изместват отвесно от тежестта на стъпката на човек. Това изместващо придвижване основава силата. След това се подава към генераторите като използваема електрическа енергия ”, изясняват от URB.

Тези настилки за събиране на сила ще са от рециклирани автомобилни гуми, които се огъват при стъпване, което води до кинетична сила. Подовата настилка също е интегрирана със датчици за даване на сериозни данни, като да вземем за пример брой стъпки и количество сила, генерирана в действително време, добавя екипът.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР