Когато говорим за човешката еволюция, често става въпрос за древните

...
Когато говорим за човешката еволюция, често става въпрос за древните
Коментари Харесай

Нова линия в човешката еволюция засяга 1 на 4000 бебета

Когато приказваме за човешката еволюция, постоянно става въпрос за античните ни предшественици. Но като тип ние продължаваме да се променяме и през днешния ден.

Сега проучванията откриват нов път, по който човешката еволюция може да се случи в метода, по който генетичен материал от нашите митохондрии може да влезе в генома ни.

Освен че съставляват механизъм, посредством който геномите на Хомо сапиенс могат да бъдат изменени и тези промени да бъдат пренесени в потомството, тези митохондриални ДНК „ вложки “ са открити и в някои тумори. Това изобретение може да значи, че вложките се разполагат в генома като тип пластир, с цел да се опитат да поправят вреди, само че е допустимо от време на време да причинят и рак.

Основополагащото проучване идва от университета в Кеймбридж и Лондонския университет на Куийн Мери, където учените преглеждат ДНК на 11 000 фамилии като част от плана 100 000 генома на Genomics England, който има за цел да изследва унаследяването по бащина линия. Те организират изследването като продължение на предходни проучвания, за които се счита, че са разкрили доказателства, че митохондриална ДНК се предава по бащина линия – любопитно изобретение, като се има поради, че преди се е считало, че се предава единствено по майчина линия.

След като уголемяват проучването си до над 66 000 души, стана ясно, че навлизането на митохондриална ДНК в генома в действителност се случва непрекъснато и съставлява механизъм, посредством който хората могат да еволюират.

Въпреки че съществуването на митохондриални ДНК вложки в генома е постоянно срещано, те може да нямат забележими резултати върху човек заради метода, по който нашата генна експресия може да бъде изменена с епигенетични модификации. Въпреки това, за малко на брой тези вложки могат да доведат до съществено заболяване.

„ Обикновено те се вмъкват в некодиращо пространство или откакто се вметнат се заглушават посредством метилиране, с цел да се предотврати въздействието им върху клетъчната/генната функционалност “, споделя професор Патрик Чинъри от отдела по митохондриална биология на Съвета за медицински проучвания и отдела по клинични невронауки в университета в Кеймбридж. „ Ако нарушат гените, те могат да причинят рак или редки генетични болести. “

Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР