Когато говорим за борба с демографска криза това не са

...
Когато говорим за борба с демографска криза това не са
Коментари Харесай

МФ: 6000 лв. става финансирането за една инвитро процедура

Когато приказваме за битка с демографска рецесия това не са просто думи , а дребни съответни дейности във всеки един миг. Това съобщи финансовият министър Асен Василев след срещата си с Радина Велчева и Мария Янева от управлението на Фондация „ Искам бебе “. Акцент в диалога им бяха проблемите с финансирането на ин витро процедурите и поддръжката на фамилиите с репродуктивни проблеми.

Василев добави, че по тематиката има чуваемост както от страна на Министерство на финансите, по този начин и от страна на Министерство на здравеопазването. Той разяснява, че това е методът, по който повече хора да имат достъп до тези процедури.
 БГНЕС
“Средствата ще бъдат предоставени с разпореждане на Министерски съвет ” , заяви Василев и посочи, че това евентуално ще стане идната седмица.

От срещата на министъра с управлението на Фондация “Искам бебе ” стана ясно, че финансирането на една инвитро процедура се усилва с 1000 лева , т.е. от 5000 лева на 6000лв.

В продължение на 2 години се борихме интензивно за това пациентите с репродуктивни проблеми да имат опция и достъп до една по-качествена здравна услуга - осъществяването на инвитро процедурата. 14 години държавният фонд инвитро финансираше инвитро процедура като тази цена беше заложена през 2009г. и до ден сегашен не беше обновена.

Поискахме от страната в лицето на финансовия министър Асен Василев да се получат в допълнение финансиране, с цел да могат нашите пациенти, а и ние самите сме пациенти, да имаме опция за това да имаме нашите деца. Мисля, че през днешния ден публично постигнахме най-голямата си победа за това, че пациентите към този момент няма да имат проблем при финансирането на ин витро и няма да се постанова да доплащаме за това и ще употребяваме една качествена европейска услуга. ”, съобщи Мария Янева, ръководител на Фондация „ Искам бебе “. Янева сподели, че още през 2021 година са сложили казуса, че е нямало разпоредба, който да регламентира системата за репродукция пред народния представител Йорданка Костадинова.

“Към днешна дата към този момент публично от няколко дни имаме и разпоредба за системата за репродукция ” , заяви тя.

Йорданка Костадинова разяснява, че тя е била деен участник по време на процеса и във времето са установени два съществени казуса - липса на нормативна уредба, както и 14 години непроменени цени във връзка с доплащането за процедурата. Тя посочи, че доплащането за тази процедура е било в размер 5000 лева в продължение на 14 години. “Допълнителните 5 млн. лева към този момент са факт ”, добави тя.

Радина Велчева, създател на Фондация “Искам бебе ” сподели, че могат да се похвалят с родени над 20 000 деца от 2008г. насам. “Обсъдихме две направления на работа оттук насетне - да се включи финансирането на донорските инвитро процедури, а второто нещо - да бъдат поети като проучвания няколко профилактични проучвания, с които да може да се наблюдава репродуктивния статус на пациента ”, посочи тя.

“С 1000 лева се усилва сумата за една инвитро процедура. До този миг беше 5000лв., а в този момент се усилва на 6000лв. ” , добави Велчева.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР