Когато гледате индийски филми или музикални видеоклипове, заснети в тази

...
Когато гледате индийски филми или музикални видеоклипове, заснети в тази
Коментари Харесай

Вярно ли е: Индийските жени притежават 11% от световното злато?

Когато гледате индийски филми или музикални видеоклипове, снимани в тази красива мистериозна страна, евентуално сте обърнали внимание на изобилието от златни бижута, които безусловно висят освен върху дамите, само че и върху мъже. И също така цветът на тези бижута е толкоз неестествено ослепителен и кондензиран, че несъзнателно мислите освен за тяхната достоверност, само че и по принцип - за какво индийците имат толкоз доста злато?!

Може да се изненадате, само че всяка година Индия употребява към 700 тона злато за разнообразни потребности. Разбира се, не всички благородни метали отиват за производството на бижута и първокласни артикули. Най-голямото количество от него въпреки всичко се изразходва за по-необходими неща: да вземем за пример за производството на електронни елементи, детайли на научно съоръжение и всичко в този дух. Така че във връзка с потреблението на злато, Индия отстъпва единствено на Китай - там също са огромни фенове на благородния жълт метал.

Индия е на 4-то място в света по импорт на злато от други страни. Според статистиката предходната година Индия е купила злато на стойност 32,1 милиарда $! Впечатляваща сума, няма какво да се добави... Факт е, че в Индия няма толкоз доста естествени залежи и локалните такива разрешават да се извличат единствено 2-3 тона злато годишно. За съпоставяне, с цел да схванат дали това е доста или малко, водачите на международния пазар годишно създават по 300-500 тона, написа в публикацията на dzen.ru.
 Снимка 613757
Източник:

Но истината е, че Индия е страната, която стои в основата на бижутерската промишленост. В антични времена градовете Канчипурам и Варанаси се считали за районни и дори международни водачи в производството на златни бижута. Сръчните индийски майстори, с изключение на огромно възнаграждение за работата си, постоянно получавали в допълнение бакшиш в злато от богатите си клиенти като признателност за филигранната им техника. И до през днешния ден по-голямата част от бижутата в Индия се създават на ръка, а самата страна е азиатският номер 1 в тази област.

Е, всичкото това злато, което не отива за индустриални потребности, е в ръцете на локалните поданици... По-точно, дребният пласт, който може да си го разреши. Но гледайки индийските дами във филмите, в действителност наподобява, че те даже не напущат къщата без златни бижута!

И това, апропо, е правилно. Индийските съпруги и домакини се смятат за най- " позлатените " дами в света и всичко това, тъй като съгласно индуистките обичаи златото носи благополучие, благоденствие и благоволението на боговете.
 Снимка 582123
Източник:

В Индия златните артикули са най-желаният подарък. Ето за какво, на богати индийски сватби, златни кюлчета, както и бижута и интериорни детайли могат да се дадат с килограми! И не става въпрос единствено за символизъм и хиндуистки догми.

Просто златото в Индия, наред с други неща, е и най-твърдата валута. Бижута и златни кюлчета се съхраняват в богати фамилии като депозит за бъдещето. Популярността на такива вложения също е оправдана от правна позиция: закупуването на злато от физически лица не се полза с налог и не изисква никаква отчетност пред страната.

Между другото, макар обстоятелството, че Индия създава доста малко от личния си жълт доблестен метал, локалните поданици имат от 9 до 11% от общите златни запаси в света. Почитането на златото, както и желанието да получат божествено благословение, кара даже доста, доста бедните индуси да се извърнат всичко наобратно и да купят най-малко малко парче злато.
 Снимка 341938
Източник:

А в красивите индийски храмове, даже съгласно най-консервативните оценки, се съхраняват към 4000 тона злато!

Друг забавен въпрос е: Защо индийското злато е толкоз неестествено жълто? Може би нещо не е наред с него? Точно противоположното, индийското злато е доблестен метал с доста висок стандарт, който подхожда на проба с непорочност 958 (23 карата).

Съгласете се, артикули с такива маркировки няма да бъдат открити постоянно. Много по-познати по света са бижутерийните произведения с проба 583 (14 карата), само че индийците не считат златото от този стандарт даже за доблестен метал. И цветът му е друг - бледен, замърсен.

В Индия се ценят единствено сплави с ослепителен, безоблачен цвят, с оптимално наличие на скъп метал.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР