Когато главният готвач Жоао Силва пое ръководството на Lumi Rooftop,

...
Когато главният готвач Жоао Силва пое ръководството на Lumi Rooftop,
Коментари Харесай

Lumi Rooftop в Португалия е най-добрият ресторант на покрив в Европа

Когато основният готвач Жоао Силва пое управлението на Lumi Rooftop, той искаше да направи нещата по друг метод. По думите на Силва " непретенциозните и скромни кухненски съставки " са задоволителни, с цел да заблестят португалските хапки, известни като petiscos.

Ресторантът в Лисабон непрекъснато е избиран за най-хубав в Европа (през 2021 и 2023 г.), тъй че по време на едномесечния ми престой в града го посетих. Разположен в сърцето на квартал Байро Алто, на върха на един от прословутите седем хълма на Лисабон, ресторант и бар на покрива Lumi, идея на Bomporto Hotels, е любовно писмо до Португалия.

Хотел Lumiares Hotel & Spa, в който се обитава Lumi, е прочут с това, че преобразява остарели здания, и стои зад Vintage, различен награждаван хотел на 15 минути по-нагоре по улицата.

Преди това зарязан замък от 18-ти век, хотелът е преустроен в чест на цветовете, шарките и светлината на общността. Дотолкова привикнала с бутиковите зрелища на покрива, че избрах коженото си яке с ресни вместо уютното си дънково яке, когато се впуснах в Lumi. Пристигнах съвсем целият в пот след изкачването на хълма, само че изненадващо не ме посрещнаха дълги опашки, а необикновено общителен личен състав.

В Lumi се водят диалози и се пуска слаб плейлист с нео-соул и няколко португалски класики. Мястото е гостоприемно за фамилии, а дребните деца могат да поръчват от менюто за деца. (Скоро разбрах, че би било задоволително да нося потник, а не кожено яке.)

Интериорът на Lumi е премислен и в същото време домакински, с успокояваща цветова палитра от лайм и светложълто. Вътрешният формат на отворената кухня води до зашеметяваща външна панорамна панорама към Лисабон и превъзходните околни планини. Оттенъци на теракотени плочки и обилна зелена гора рисуват околната картина.

Докато надничах в кухнята, открих разтуха, виждайки готвачи от места като Ангола и Кабо Верде. Това ми даде да схвана, че опитът на готвачите се простира оттатък границите на Лисабон.

Роден в централна Португалия, Силва е работил в редица заведения за хранене със звезди " Мишлен ", а няколко от готвачите в екипа му са работили дружно с него през последното десетилетие. Силва споделя пред Food & Wine, че е надълбоко обвързван с екипа си, който " за благополучие е там през цялото време ".

Работата му в локалната плантация Quinta do Arneiro се оказва основен миг в кариерата му. " Работих в органична плантация, където менюто се променяше всяка седмица ", споделя Силва. Той изяснява, че работата със съставки напряко от земята го е смирила и му е отворила очите за нов метод на живот.

" Беше готино и необикновено време и когато пристигнах в Lumi, несъмнено, донесох това със себе си ", споделя Силва, който се стреми да добива всичко от локални източници.

Защо Порто е идеалното място за бягство за всеки фен на виното.
 width=

Ashia Aubourg

Всички ястия на основния готвач са свързани по някакъв метод с португалската домашна кухня. Нежният печен октопод и хрупкавото севиче от риба звук, да вземем за пример, са " от Алгарве ". Пика пау, задушено говеждо месо в португалска бира и сок от кисели краставички, е неговата ода за португалската удобна храна.

Сред акцентите в менюто са още peixinhos da horta - ядене от пържен зелен боб, както и печено bacalhau - осолена риба тресчица, която участва в обилие във всяко лисабонско меню.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР