Когато футболният фен чуе определението “златна резерва”, пред него изплуват

...
Когато футболният фен чуе определението “златна резерва”, пред него изплуват
Коментари Харесай

Ефектът “Жиру” или подценяваната “златна” резерва

Когато футболният почитател чуе определението “златна резерва”, пред него изплуват облиците на футболисти като именития Оле-Гунар Солскяер и Хавиер Ернандес в интервалите им в Манчестър Юнайтед, Давид Трезеге, който донесе на Франция европейската купа през 2000 година със златния си гол на финала, и великия Патрик Клуйверт, вкарал победното попадение за Аякс против Милан на финала на Шампионската лига през 1995 година

Има още един футболист, който заслужава да бъде приет за златна запаса, само че постоянно остава отвън полезрението на почитателите - нападателят на Челси Оливие Жиру. В последния мач на лондончани - гостуването на Саутхамптън, той влезе в игра през второто полувреме и беше с главен принос за успеха на отбора си с два гола за крайното 3:2. Така той към този момент има на сметката си цели 19 турнирни попадения в мачове, в които е стартирал като запаса. Единствено Джърмейн Дефоу има повече попадения от него във Висшата лига в това отношение - 24.

Man of the Match, @_OlivierGiroud_
2 goals from 2 attempts (34 mins on pitch)
Most PL goals as a substitute this season (6)
More away PL goals v Southampton (5) than any other team #PL pic.twitter.com/bk4RNOgFof
— Sky Sports Statto (@SkySportsStatto) April 14, 2018
Френският таран е един от най-подценяваните футболисти както от наставниците, по този начин и от почитателите. Той е определян като муден състезател без техника поради внушителните си растеж и физика. За сметка на това играта му с глава е на доста високо равнище, като центриранията към него постоянно са рискови за съперниковия вратар. Не бива да се не помни и фантастичния му гол с “удара на скорпиона” против Кристъл Палас, който му донесе премията “Ференц Пушкаш” за гол на годината през 2017-а.

Кариерата на Жиру стартира във френския Гренобъл и продължава в Истр и Тур преди да пристигна сезонът на живота му в Монпелие - 2011/12, когато става освен първенец на Франция, само че и голмайстор на Лига 1 с 21 гола в 36 мача. Това е първа купа за Монпелие в историята на клуба, а нападателят притегля вниманието на редица по-големи тимове.

Southampton 2 - 3 Chelsea 14/04/2018 | Olivier Giroud winning goal 2-3 #PremierLeague pic.twitter.com/rQNmBPJrZb
— Fan Footage Goals (@FanFootageGoals) April 14, 2018
Така през юни 2012 година Арсенал го купува за хипотетичната сума от едвам 9,6 млн. паунда. В първия си сезон при “артилеристите” Жиру в множеството срещи е титуляр, като си партнира с Лукас Подолски и Тио Уолкът и отбелязва приличните 17 гола в 47 дуела. Втората му акция на “Емиратс” е още по-успешна - 36 мача като титуляр в шампионата и 22 попадения във всички шампионати. Така той става голмайстор номер 1 на клуба за 2013/14.

В идващите два сезона обаче, като разследване от идването на Алексис Санчес, появите му като титуляр стартират да понижават. Резултатността му обаче остава висока - общо 43 гола през 2014/15 и 2015/16, огромна част от които като запаса. Сезон 2016/17 също е тежък за него - едвам 17 мача като титуляр и 23 влизания от аварийна пейка във всички шампионати. Това не му пречи да забие 16 гола.

През есента на 2017/2018, в конкуренцията на Александре Лаказет, той рядко получава поле за изява. Така идва зимният трансферен прозорец и с цел да може Арсенал да притегли Пиер-Емерик Обамеянг, клубът продава французина на съперника си Челси. Самият нападател не е упорствал за трансфер и в никакъв случай не е възнегодувал обществено от неналичието на игрово време. Феновете на “топчиите” също останаха разочаровани от продажбата на скъпата си запаса.

I still can't help missing this man....@_OlivierGiroud_ pic.twitter.com/3b6kXfjrE9
— GK Edits (@EditsGk) April 14, 2018
Въпреки слабата форма на Алваро Мората, френският национал е запаса и в новия си клуб, защото когато не играе испанецът, Антонио Конте разчита на Еден Азар, който обаче е атакуващ халф, а не централен нападател. В събота Жиру за следващ път потвърди какъв брой значим състезател е за всеки тим, в който е играл, даже и да е бил запаса в множеството мачове. Тогава той освен вкара първите си попадения за Челси, само че и посредством тях “сините” реализираха поврат от 0:2 до 3:2 във Висшата лига за първи път от 2002 година, когато го вършат и против Чарлтън.

Със сигурност това няма да е последният случай, в който Оливие Жиру носи успеха на своя отбор откакто се е появил в игра като запаса.

КАЛОЯН АНТОНОВ
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР