Когато Facebook се ребрандира на Meta миналата година, едва ли

...
Когато Facebook се ребрандира на Meta миналата година, едва ли
Коментари Харесай

Meta e похарчила над $15 милиарда за метавселената през 2022 г.

Когато Фейсбук се ребрандира на Meta предходната година, надали някой е предполагал, че компанията ще похарчи милиарди за построяването на своята визия за метавселената, която обаче ще наподобява невдъхновяваща даже година по-късно. Още по-лошо, компанията не прецизира къде тъкмо е похарчила над 15 милиарда $ единствено през 2022 година, оповестява Business Insider.

На Марк Зукърбърг би трябвало да му бъде прието, че направи термина метавселена по-популярен през миналата година, макар че това не е първият път, когато фирмите навлизат в това пространство. Interesting Engineering беседва със основателите на Roblox и Chip Morningstar, които сътвориха метавселена за кино лентата Habitat през 1997 година, преди даже Фейсбук да бъде учреден.

И въпреки всичко, никой не е харчил толкоз доста пари, преследвайки фантазията за цифров свят, както Meta Platforms на Зукърбърг. А всичко това се случва в миг, когато обществената мрежа Фейсбук отбелязва негативен напредък за първи път в историята си, което е изключително обезпокоително за вложителите.
Какво е построила Meta до момента?
Беше декември предходната година, когато Meta показа своя Horizon Worlds и го направи свободно наличен за всички. По-рано тази седмица компанията пусна и предварителни поръчки за своите най-модерни VR слушалки Meta Quest Pro. Времевата линия сред тези две събития бе осеяна с безкракия аватар на Марк Зукърбърг, носещ се в Horizon Worlds, правейки селфита, които единствено ускориха теорията на конспирацията, че той е робот без страсти.

За съпоставяне, Microsoft, която се бори да наложи своите VR слушалки на пазара, е осигурила съглашение за 22 милиарда $ за доставката на 120 000 слушалки в идващите 10 години.

В същото време Nvidia, която към момента не е забележителен състезател в метапространството, съумя да понижи VR слушалките до размера на елементарните очила.

Meta е посветила забележителна част от своите доходи и работна мощ в подразделението на Reality Labs за построяването на метавселената, за която анализаторите допускат, че се насочва главно към проучвания и разработки. Експерти споделиха пред Business Insider, че за Meta е много мъчно придобие VR компании заради забележителния регулаторен интерес към компанията. Следователно те евентуално се пробват да изградят всичко вътрешно и органично.

Това, че Meta отхвърля да уточни загубите си или даже продажбите на своите VR слушалки, не разрешава да се обясни точната картина.
Залагане на Зукърбърг
При такива условия, когато публичният интерес към метавселената е намалял, наподобява, че вложителите просто залагат на Зукърбърг и способността му да прави нещата. Последният път Зукърбърг беше в сходна обстановка, когато закупи Instagram за 1 милиард $. Някои анализатори тогава имаха вяра, че той хвърля парите си напразно, само че десетилетие по-късно придобиването изглеждаше изцяло разумно за Фейсбук.

Дори през днешния ден специалисти са на мнение, че Зукърбърг води Meta към неуспех, само че както основният изпълнителен шеф сподели пред The ​​Verge по време на скорошно изявление, той чака визията му за метавселената да оживее през идващите четири до пет години. Той също по този начин се надява, че хората ще избират слушалките Quest Pro VR на Meta вместо компютри и работни станции в бъдеще, защото ще живеем в свят, който употребява VR за работа и игра.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР