Когато екселските таблици работят бавно, няма как да не ви

...
Когато екселските таблици работят бавно, няма как да не ви
Коментари Харесай

Microsoft Excel: Защо таблиците ви работят бавно?



Когато екселските таблици работят постепенно, няма по какъв начин да не ви направи усещане. Отнема повече време да отворите и съхраните файловете си: Excel пресмята по-бавно; след въвеждане на данни, презареждането на екрана изисква време. Системната памет е още един проблем, който забавя Excel.

Бавните таблици ви губят времето, а както знаем – то е пари. Затова ще ви дадем няколко съвета по какъв начин да се справите с казуса.

Когато екселските електронни таблици станат прекомерно огромни

Excel може да сътвори големи електронни таблици, само че колкото по-големи стават те, толкоз повече памет ви е нужна, с цел да ги поддържате отворени на екрана на компютъра си.

В последнта версия на Excel, всяка електронна таблица има 1,048,576 реда и 16,384 колони. В една клетка може да напишете до 32,767 признака. Добре е да не превишавате тези предели.

Броят на записите (редовете) и полетата (колоните), както и формулите доста забавят работата. Всеки път, когато добавяте информация, натискайте бутона Enter, приложете подбиране или форматиране на клетките. Може също да вмъкнете колона или да изтриете такава. Във всички случаи, изброени до тук, програмата преизчислява формулите още веднъж. Това изисква няколко секунди време сред всеки развой. Ако употребявате доста графични детайли, също очаквайте закъснение.

Едно от вероятните решения, е да не вършиме огромни електронни таблици. Вместо една огромна таблица, в една работна книга направете няколко дребни с връзки посред им или триизмерни формули. Друг вид е да създавате електронни таблици за релационни бази данни, които свързват останалите(таблици) с неповторими основни полета.

Включете Ръчното пресмятане (Manual Calculation) с бутона F9

Друг вид е да изключите опцията за автоматизирано изчисление. Когато включите на ръчен режим, Excel стопира да пресмята формулите ви, до момента в който не натиснете още веднъж F9.

1. Select File > Options > Formulas.

2. В първата опция: Calculation Options което се отваря през Workbook Calculation, натиснете бутона Manual.

3. Поставете отметка в квадратчето Recalculate Workbook Before Saving (Преизчисли работната книга преди да я запазиш). Така ще се сигурни, че изчисленията в електронната таблица постоянно са настоящи.

4.Ако желаете на извършите изчисленията ръчно с бутона F9, махнете отметката от това квадратче.

5. Когато сте подготвени, натиснете OK.

Ограниченията на паметта в Excel

Понякога несъмнено сте получавали известието Excel cannot complete this task with available resources ( Excel не може да извърши задачата с наличните ресурси).

Други сходни неточности са: Not enough System Resources to Display Completely (Системата не разполага с задоволително запаси, с цел да зареди съдържанието) или There isn’t enough memory to complete this action (Няма задоволително памет, с цел да извършите операцията) и така нататък

Макар че, паметта няма отношение към екселските калкулации, или скоростта, с която се вършат, размерът въз основата данни (броят на колоните и редовете) има отношение към RAM-a, с който разполага компютъра ви. Правете разлика – единствено, тъй като машината ви има 8 GB RAM, не значи, че когато работите разполагате същото количество.

Excel има личен управител и ограничавания на паметта. 32-битовата версия разполага с до 2GB виртуална памет, а 64-битовата версия ви обезпечава - до 8TB. Тук влиза и самият програмен продукт, както и всички добавки, които сте му конфигурирали.

И това е единствено под Excel. Компютърът ви има потребност от памет също, с цел да работи операционната сиетема, останалите приложения, които сте отворили, както и десетките скрити процеси като DLL-и, драйвъри, и дългия лист от изпълними файлове, с уголемение.exe, които работят или са във фонов режим.

Графиките, формулите, и функционалности като инспекция на правописа, подбиране и щемпел също изискват памет.

Много консуматори не престават за употребяват 32-битовата версия на Excel. Ако сте от тях и таблиците ви са под 2GB, и все пак - получавате известие за неточност с паметта, затворете всички останали стратегии (включително пощата и връзката с интернет), с цел да си осигурите още запас.

Кога ви е време да преминете от 32-битов ктн 64-битов Excel?

Ако препоръките, които ви дадохме до тук, не усъвършенстват работата на системата или броя на грешките за липса наизуст, не е зле да се замислите да минете към 64-битовата версия. При нея нямате ограничаване в размера на файловете, а единствено на наличната памет и на систематичните запаси.

Ако планирате да преминете от 32-битов Excel към 64-битов, би трябвало да внимавате за следното:

1. Потърсете ъпдейта Large Address Aware. Microsoft го пусна през 2016-та, за Excel 2013 и Excel 2016. Тази актуализация прибавя още 2GB към виртуалната памет на приложението и тя става 4GB, само че единствено в случай че работите с 64-битов Windows и 3GB - в случай че операционната ви система е 32-бита.

2. Когато инсталирате този ъпдейт, би трябвало да извършите още промени по компютъра си: да вземем за пример, при 32-битов Excel върху 32-битов Windows, ще ви се наложи да извършите промени в инсталационния файл. Задължително прочетете съпътстващата ъпдейта документи, преди да го инсталирате.

3. 64-битов Office работи единствено под 64-битов Windows. Няма да съумеете да подкарате 32-битова версия на Office и 64-битова на еднакъв компютър. А в случай че въпреки всичко пробвате, ще получите известие за неточност от Microsoft.

4. Ако желаете да ъпгрейнете от 32-битова на 64-битова версия, би трябвало да деинсталирате и по-късно да инсталирате още веднъж Office-a. Обратното също е допустимо.

32-битов и 64-битов Excel: какво губите?

Независимо от подобренията в 64-битовия Office, Microsoft предлага на множеството консуматори 32-битовата версия. Причината е по-добрата съгласуемост с останалите приложения, основно добавките на трети страни. Някои от функционалностите на приложенията, не се поддържат в по-високата версия:

1. Не работят старите версии на Редактора на уравнения (Equation Editor) и Съставителя на уравнения (Equation Builder)

2. Добавките за Word също не се поддържат (голяма част от тях се оферират гратис онлайн или против минимално заплащане).

3. Липсва съгласуемост с част от ActiveX контролите и VBA кодовете.

4. Някои файлове на БД в Microsoft Access имат проблеми със сорс кодовете.

5. MAPI приложенията за Outlook би трябвало да бъдат пренаписани.

6. Възможни са проблеми с продуктивността при интерфейса на графичното устройство (GDI), заради несъответственост сред 32-битовите и 64-битовите устройства.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР