Когато една държава е във война - с 20% окупирана

...
Когато една държава е във война - с 20% окупирана
Коментари Харесай

Неочакван бум на имотния пазар в... Украйна

Когато една страна е във война - с 20% окупирана територия, 1000 км фронтова линия и всекидневни бомбардировки, упованието е нищо в нейната стопанска система да не върви. Оказва се, че това е неправилно разбиране - най-малко във връзка с Украйна и нейния заможен пазар, който претърпява същински взрив на фона на спора с Русия, написа Die Welt.

Според данни от Opendatabot, през 2023 година 404 000 недвижими парцела са били продадени в Украйна - 70% растеж по отношение на миналата година, в която избухна войната. Все още сме надалеч от рекордната 2021 година и нейните 631 000 покупко-продажби за недвижимости, само че наподобява украинците са склонни да влагат, макар несигурността, която войната носи със себе си, отбелязва немското издание.
 Германия отпуска пакет за военна поддръжка на стойност 1,13 милиарда евро за Украйна
Германия отпуска пакет за военна поддръжка на стойност 1,13 милиарда евро за Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц и украинският президент Володимир Зеленски подписаха съглашението за сигурност на гала в немската столица

Кой купува?

Най-голямата група купувачи са вътрешните мигранти. Това са хора, чиито домове са били унищожени или идват от райони, които са по-близо до фронта. За тях регионът на Киев и Западна Украйна е по-добре предпазено място. Сред тях има и такива, които са получили отплата от страната за унищожената си благосъстоятелност.

В Лвив парцелите внезапно нарастнаха, откакто доста огромни компании се пребазираха в района и техните чиновници се наложи да си търсят жилища за покупка или наем. В Днипро пък има доста избягали от окупираните територии.
 Снимка 655476
Източник:

Има и различен вид купувачи - бойци и медици. За присъединяване си в отбраната на страната те получават много високи хонорари, които всеобщо влагат в недвижимости. Това не е изненадващо с оглед естествената за война нерадостна икономическа обстановка - а Украйна в този аспект беше зле и преди 2014 година

Има и купувачи, които са възнамерявали покупки още преди войната, само че към този момент не виждат смисъл в упованието на по-добри цени, показва пред Welt създателят на киевската консултантска компания City Development Solutions Роман Герасимчук.
 Бизнесът в Украйна, чийто данъчни приходи в бюджета скочиха над 10 пъти
Бизнесът в Украйна, чийто данъчни приходи в бюджета скочиха над 10 пъти

Страната продължава да се бори с незаконния хазарт

Правят усещане със своята липса тези, които получават жилища с капиталова цел.

Какво се търси?

Т.нар хрушчовки - евтини панелни блокове от 50-те и 60-те бяха емблема на Киев и огромните украински градове преди войната. Те, обаче, към този момент не са желани. Старите, амортизирани и изначално не прекомерно качествено строени здания понасят доста по-тежки вреди рухване на парчета от ракета или дрон спрямо по-новите кооперации, разяснява Герасимчук.
 Снимка 655475
Източник:

Освен това, мазетата на хрушчовките не се считат за задоволително сигурни в ролята си на леговище при въздушна офанзива. Изискванията за подземните гаражи в новото строителство са по-строги и те по-лесно се трансформират в бомбоубежища с вентилация, отопление и връзки.

Складовите пространства, които преди не са били изключително атрактивни, в този момент се търсят доста, тъй като постоянно купувачите са фамилии, които се изтеглят с цялата си мебелировка, показват имотни специалисти.
 Скрап за над 200 млн. $ създаде войната Украйна
Скрап за над 200 млн. $ създаде войната Украйна

Претопяването на унищожените бойни машини може да сътвори хиляди работни места, само че не липсват проблеми

По отношение на самите жилища, към този момент известни са изпълнените " до ключ " - преди войната всеобщо покупко-продажбите се правеха на ниво, сходно с българското БДС, т.е. за довършителни работи. Сега никой няма време да чака майстори, а фирмите за интериорен дизайн желаят по 300-500 $ на квадратен метър.
 Снимка 655474
Източник:

Променят се и други значими параметри на жилищата. Комуникативни региони покрай летища, фабрики и така нататък към този момент се заобикалят по обясними аргументи - това са евентуални цели за руснаците. Не се търсят и високи етажи. " Никой към този момент не желае панорамна панорама ", отбелязва Герасимчук.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР