Когато един служител ви даде предизвестие за напускане, бъдете готови

...
Когато един служител ви даде предизвестие за напускане, бъдете готови
Коментари Харесай

Напускането е заразно, защитата е във ваши ръце

Когато един чиновник ви даде предупреждение за овакантяване, бъдете подготвени неговият образец бъде последван от още няколко служащия.

Напускането е инфектиран феномен, който визира освен фирмите с неприятно ръководство, ниски заплати или други незадоволителни индикатори, които могат да накарат служащите да изоставен кораба.

„ Ние сме доста обществени същества и сме склонни да вземаме образец от дейностите на хората към нас “, споделя Мери-Клеър Рейс, учредителен психолог и основен шеф по нововъведенията в консултантската компания за човешки запаси LHH.

В обстановки, при които има доста неясноти, подозрения и съмнения, като да вземем за пример актуалният ни живот, белязан от пандемията от COVID-19, хората са по-склонни да взимат решения на база на дейностите на другите. Това евентуално е и една от съществени аргументи за т.нар „ Голямо овакантяване “, което Рейс избира да назовава „ Голямата преоценка “.

Когато един чиновник напусне работа, негов сътрудник с сходно равнище на подготвеност може да счете това за знак, че има предложение на позиции. Когато управител напусне работа, неговите подчинени може да се почувстват по-малко обвързани с работата си, или пък да н “, прибавя Денис Русо, професор по организационно държание и социална политика в Tepper School of Business към университета Карнеги Мелън.

Според нея всеобщото овакантяване може да се смята за „ вирусно “ събитие, в случай че хората, които подават оставки, имат някакви контакти между тях.

Макар че има доста фактори, които могат да доведат до разпространяване на „ болестта на напускането “, това надалеч не е неизбежно. Ето няколко тактики, които могат да ви оказват помощ да предотвратите такава обстановка във вашата компания.

Проверявайте настройките

Ако вашите служащи са неангажирани и разочаровани от работата, би трябвало да очаквате, че не след дълго ще последват оставки. „ Ако водачът не е наясно с метода, по който хората в тази работна група възприемат организацията и нейното отношение към тях, той не са доста добър водач “, споделя Русо.

Сет Бесмертник, който е основен изпълнителен шеф на компанията за маркетингови технологии Conductor, обаче показва, че „ вирусът на напускането “ не подминава и фирмите, чиито чиновници като цяло са удовлетворени от работата. Той е научил това, откакто извънредно ниският % на текучество в неговата компания се е удвоил по време на пандемията – нещо, което се случи с доста компании в софтуерния бранш. Компанията провежда изходящи изявленията и предизвиква напускащите чиновници да споделят аргументите за своето решение. Ако има нещо, което компанията може да направи, с цел да усъвършенства средата на работа, то водачите би трябвало да са наясно с това. „ Мисля, че прозрачността, връзката и отбелязването на достиженията постоянно си костват и в последна сметка са от изгода за компанията в в дълготраен проект “, споделя Бесмертник.

Обърнете внимание на връзките сред чиновниците

„ Една от аргументите, заради които оставаме на работа на съответно място, са другарските връзки, които сме построили с сътрудниците си “, споделя Дан Къмбърланд, основен изпълнителен шеф на компания UpsideBuilders, която се занимава със програмен продукт за работа от разстояние. Той изяснява, че в случай че най-хубавият другар в работата на даден чиновник напусне, то мениджърите не би трябвало да се изненадват, в случай че този служащ го последва. Според него най-хубавият метод да се противодейства на тази наклонност минава през обезпечаването на повече поддръжка за чиновниците, които към момента не са напуснали.

„ Аз не мога заменя най-хубавият им другар. Освен това, ние сме компания, фокусирана върху работата от разстояние, тъй че от време на време човек може да се усеща уединен “, споделя той. „ Трябва да се запитате: „ Как мога да повеждам повече разговор с тези хора, които биват изоставени от приятелите си, и по какъв начин мога да им оказа помощ да се приспособят към това? “. В последна сметка те или ще си върнат за работа или ще изоставен, само че усъвършенстваната поддръжка несъмнено усилва вероятността да се случи първото “, споделя Къмбърланд.

Бъдете реалисти във връзка с прехвърлянето на работното натоварване

Когато един чиновник подаде оставката си, други служащи неизбежно се сблъскват с нараснало натоварването – краткотрайно или по-продължително според от това какъв брой бързо може да бъде сменен напусналият им сътрудник. „ Ние сме дребна компания, тъй че всички споделяме натоварването “, споделя Къмбърланд. „ Важно е да се водят диалози за натоварването. Хората го усещат най-силно, когато не получават самопризнание за спомагателната работа, с която са се захванали. Бъдете транспарантни с подчинените си, когато говорите за поемането на спомагателни задължения. Важно е техните старания да бъдат обезщетени уместно. Ако е допустимо, намалете част от другите им отговорности “, поучава той.

Инвестирайте във вашите чиновници

От началото на пандемията Conductor вкара алтернатива за хибриден модел на работа, сътвори седмични уелнес класове и се записва в Coursera, с цел да даде на чиновниците достъп до курсове, благодарение на които да придобият нови познания и да усъвършенстват уменията си. „ Прекарахме доста време в размисли за това какво можем да създадем повече за хората “, споделя Бесмертник. Въпреки че текучеството в компанията се е нараснало, изпълнителният шеф в последна сметка гледа на „ Голямото овакантяване “ като на опция за привличане на нови, надарени чиновници, които напущат други компании.

„ Инвестициите в чиновниците способстват за основаването на  позитивна фирмена просвета във време, когато доста служащи преоценяват избора си на кариера. Търсенето на благоприятни условия за кариерно развиване е доста огромно, като организациите би трябвало да се концентрират върху предлагането на такива варианти. Ако не го създадат, хората ще го потърсят на друго място “, споделя Рейс.

……………

Ребека Дечински за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР