Когато един 84-годишен ирландец отива на лекар с оплакването, че

...
Когато един 84-годишен ирландец отива на лекар с оплакването, че
Коментари Харесай

Цяла област от мозъка на този човек липсва

Когато един 84-годишен ирландец отива на доктор с недоволството, че губи равновесие, екипът открива странна причина за неговата неустойчивост.

Компютърната томография на мозъка на пациента посочила, че огромна част от десния му насрещен лоб като че ли липсва, споделя ScienceAlert.

Причината за тази празнина, цялостна с въздух, се оказва незлокачествен израстък на костите, който доктор Финлей Браун разказва в детайли в публикация, оповестена в BMJ Case Reports.

Човекът бил признат в болница поради недоволствата си, свързани с неприятна съгласуваност и фактът, че през последните месеци възрастният мъж бил извънредно муден, от време на време се препъвал и падал. Няколко дни преди визитата си в клиниката, той почнал да усеща уязвимост в лявата страна на тялото си. Но речта и зрението му били в положително положение.

При първичните проучвания лекарите не намерили никаква патология и стигнали до извода, че периферната нервна система на мъжа действа обикновено.

След това експертите предположили, че става дума за инсулт и назначили на пациента компютърно томографско сканиране.

Резултатите изненадали, даже шокиралио лекарите — на мястото на десния насрещен лоб имало дупка - празно място.



Д-р Финлей Браун предположил, че на млади години пациентът е бил опериран, само че старецът отрекъл да е имал сходно прекарване.

Резултатите от ядрено-магнитния резонанс посочили празнина, формирана в предната част на черепа, чийто напречен размер достигал 9 см. Подобен феномен се назовава "пневматоцеле " и може да се следи след контузии, инфекции или хирургически интервенции.

В описания случай, повода за изчезналата част от мозъка на пациента, се оказал незлокачествен израстък — остеом. Той бил формиран в региона на решетъчната кост (Os ethmoidale) на човешкия череп, която разделя носната празнина от черепната празнина. Поради увреждане на костта, в черепа стартира да нахлува въздух, получавайки се резултат на еднопосочен вентил.

Допълнителни проучвания посочили, че нарасналото налягане в черепа е предизвикало лек кръвоизлив, който от своя страна довел до появяването на първичните признаци.

Лекарите предложили на 84-годишният мъж да се подложи на интервенция, която да предотврати риска от наново кръвотечение. Процедурата щяла да премине на два стадия. Първо екип от неврохирурзи трябвало да в профил въздуха от черепа на пациента и да поправи вредите, а по-късно хирург отоларинголог да в профил и костния израстък.

След като чул за рисковете, свързани с интервенцията, пациентът отказал да легне на операционната маса и избрал консервативно лекуване. Поставен под лекарско наблюдаване, след 12 седмици старецът оповестил, че се усеща обикновено и лекарите приели, че лекуването е било сполучливо.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР