Когато е строена тази зала и е идейно проектирана, г-н

...
Когато е строена тази зала и е идейно проектирана, г-н
Коментари Харесай

Караянчева обвини Пирински за ограниченията за журналисти в парламента |

" Когато е строена тази зала и е идейно проектирана, господин Пирински е бил ръководител (Георги Пирински от Българска социалистическа партия, бел. авт.). Престанете да търсите аргументи за политически пиар и да се вършиме на симпатични! ". Това съобщи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева от парламентарната естрада за рестриктивните мерки за публицистите, които нямат достъп до депутатите, откогато Народното събрание се реалокира този месец в постройката на Партийния дом.

Караянчева сподели, че безпределно почита работата на публицистите. Според нея те имат опция да записват депутатите, като се свържат с пиарите на парламентарните групи. " А и вие, сътрудници, приканвам ви, вдигайте телефоните, правете срещи, давайте изявленията ", обърна се тя към народните представители.

Емоционалното изказване на Караянчева, която напусна председателското си място за него, беше провокирано от депутата от Българска социалистическа партия Крум Зарков. „ Последните седмици се вижда рискова наклонност, почнала от това, че вкарахте публицистите в мазето, предходна през това, че не допуснахте гражданското общество и специалистите в комисия и свършихте с грухтенето “, сподели Зарков.

Според Караянчева придвижването на потоците, народни представители, публицисти и администрация са ясно маркирани и подписани със заповед на здравния министър поради пандемията от ковид. Според нея за това през вчерашния ден не са позволени представители на “Демократична България ” и Мая Манолова до съвещанието на правната комисия, на което бяха разисквани промените в Изборния кодекс, които през днешния ден се гледат на второ последно четене в пленарна зала.

Милен Михов от “Обединени патриоти “ изиска Крум Зарков да бъде осъден за думите му, че ръководещите „ грухтят, а Явор Божанков да бъде осъден за апелите му ръководещото болшинство да бъде озаптено.



Управляващите оправдават възбраната за публицисти и вкарването им в мазето на Партийния дом с практиката в други парламенти в Европейски Съюз. В момента публицистите, следят съвещанията на тв приемници, които постоянно се скапват. Интернетът е слаб. Интернет и мобилен обсег на някои оператори няма във фоайето на постройката, където депутатите слизат да дават изказвания, когато желаят. Това прави невероятно живото лъчение. Оператори и фоторепортери имат достъп до трибуни в края на пленарната зала, от където могат да вършат фотоси единствено с “дълги ” обективи и с цел да отидат до тоалетна би трябвало да слязат няколко етажа.

Междувременно парламентарните кореспонденти събират подписка против рестриктивните мерки на които са подложени и до момента е подписана от към 50 души.

“Преместването на Народното събрание в постройката на някогашния Партиен дом и ограничението на достъпа на публицистите, операторите и фотографите до коридорите на Народното събрание сътвори съществени спънки пред осъществяването на нашите съществени отговорности и публични функционалности.

Физическото уединяване на медиите и възпрепятстване на опцията свободно да се беседва с народните представители и гостите в постройката на Народното събрание – министри и представители на институции, които подлежат на парламентарен надзор, лимитира мощно опцията за достъп до информация, което е главно демократично право на жителите.

Г-жо Караянчева, работата с представители на пресцентровете и пиарите на парламентарните групи не е задоволителна за пълноценна връзка сред публицистите и политическите сили в Народното събрание. Визираните от Вас положителни европейки практики са неприложими в нашата обстановка. Реалната, своевременна и ефикасна връзка сред партийните пресцентрове и публицистите не може да бъде осъществена единствено заради положителното предпочитание на ръководителя на Народното събрание. Европейският парламент е образец за положителни практики – където публицисти и членове на Екологичен потенциал имат идентичен достъп до коридорите ”, написа в подписката.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР