Когато е на 8 години Франческа Джоунс чува присъдата на

...
Когато е на 8 години Франческа Джоунс чува присъдата на
Коментари Харесай

Като от приказките: Тенисистка без 5 пръста проби в основната схема на Australian Open

Когато е на 8 години Франческа Джоунс чува присъдата на лекарите, че в никакъв случай няма да може да стане професионална тенисистка.

12 години по-късно британката от Брадфорд за първи път в кариерата си ще играе в главната скица на шампионат от Големия шлем. В решителния кръг от квалификациите за откритото на Австралия тя в профил 6:0, 6:1 китайката Лу Цзянцзин, която преди този момент победи нашата Изабела Шиникова. Заради пандемията от ковид мачовете се играха в Дубай.

Франческа сега е 241-а в международната класация и влезе в схемата на пресявките едвам след отводите на други състезателки. Победата над китайката обезпечи на Джоунс награда и това е най-голямата облага в кариерата ѝ до момента.

Английската тенисистка страда от ектродактилна ектодермална дисплазия. Тя има по четири пръста на всяка от ръцете и на левия крайник и единствено три на десния. Заради вродения синдром като дребна тя е прекарала дълги интервали по лечебни заведения. Освен това Франческа има разединение на небцето, поради което е претърпяла няколко интервенции.

Веднага след класирането си за Мелбърн щастливата британка се обажда на родителите си, които напуща още на 9 години, с цел да тренира в фамозната академия “Санчес-Касал” в Барселона. По същото време там се приготвя и Анди Мъри.

“Те не знаеха какво тъкмо да ми кажат. Но чух, че плачат, а край тях кучето лаеше. Беше доста прочувствен миг, тъй като аз от дълго време съм отвън Англия. Родителите ми липсват във всеки един миг и моментът бе сложен за всички”, изясни Джоунс.

Заради изчезналите пръсти на десния крайник тя би трябвало да внимава и да пази равновесие, до момента в който играе. За да няма проблеми, е нужна здрава мускулатура, която се реализира с всекидневна работа във фитнеса. Още от дребна англичанката играе със специфична ракета с извънредно тъничък гриф, която е доста по-лека от останалите професионални модели.

“Прекарах доста време, с цел да доближи физическата форма, в която съм сега. За мен мускулите са извънредно значими, с цел да не се стига до произшествия на корта. Но всеки човек има моменти на уязвимост, в случай че не се споделя Кристиано Роналдо или не е някой различен с сходно тяло. Аз просто всеки ден се пробвам да бъда по-добра от предходния.

През март, в последния работен ден на Националния тенис център на английската федерация преди затварянето поради пандемията от ковид, последна от тренировките си потегля тъкмо Франческа Джоунс. Просто се възползва, че в комплекса към този момент няма никого.

“Обадих се на шефа на отдела по физическа подготовка и го попитах дали мога да остана малко повече. А по-късно всеки ден упражнявах в спонтанния фитнес, който с татко ми направихме в гаража”, изяснява тенисистката. Още в първия си шампионат след възобновяването на сезона Джоунс побеждава Сабине Лизицки (Гер), финалистка на Уимбълдън от 2013 година.

Да се върнем първоначално. Малката Франческа не се интересува от тенис. Тя е футболен почитател и по-точно на “Манчестър Юнайтед. Но думите на лекарите я стимулират.

“Реших да потвърдя, че мога да съумея тъкмо в тениса. Друг на мое място евентуално щеше да се откаже, само че аз желаех да покажа на лекаря, че не е бил прав”, споделя Джоунс.

„ Болестта ми е това, което ми оказа помощ да стана индивида, който съм през днешния ден. До известна степен се веселя, че я имам, тъй като тя ме направи това, което съм “ разкрива тя пред Daily Telegraph през 2016 година.

„ Ако не страдах от това заболяване евентуално нямаше да се влагам толкоз доста в тениса и да преследвам задачите си със същата мотивация, с която го върша в този момент. Нямам нищо срещу това да ме дефинира, защото е нещо, с което в действителност се гордея. Няма да разреша на заболяването ми да ме потисне и депресира, тъй като не я схващам като нещо отрицателно. Бих желала да се обърна към хората, които страдат от сходни болести, и да ги прикани постоянно да се пробват да са най-хубавите в това, което вършат “, акцентира британката.

„ Много лекари са ми казвали, че в моето положение няма по какъв начин да играя тенис. Аз обаче не обръщам внимание на това. Моето мото е „ Най-великото нещо в живота е да направиш това, което другите са мислели, че не можеш “. Ако някой ден се появи човек, който ми каже, че аз съм го въодушевила да играе тенис, ще се усещам в действителност прелестно. Не играя поради парите, а тъй като изпитвам същинска пристрастеност към тениса и желая да оказа помощ на хората в моето положение, като им покажа, че няма невъзможни неща “ добавя елитната състезателка пред Made In Leeds.

„ Тя не е като другите играчи “ споделя нейният персонален треньор Албeрт Портас пред Sky News през 2019 година „ Разбира се, нейните тренировки са по-необичайни и тя се грижи за тялото си по метод, друг от този на останалите тенисистки. Въпреки това тя към този момент е в топ 300 и е решена да продължава да прогресира. Единствено Франческа може да постави ограничаване пред себе си “ прибавя експертът.

„ Искам да опровергая всички, които се съмняват в мен. Целта ми е един ден да печеля Уимбълдън и да повторя триумфите на Анди Мъри, а може би даже да ги надмина “ твърдо акцентира Фран, както я назовават английските медии.
function showNative(obj) { setTimeout(function () { if ($( ".suggested-news " ).length > 0) { var nativeAdNumber = $(`.suggested-news`).children().length; var movedFirstRowArticle; var nativeAdd = $(`` + `` + `` + `` + `
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР