Когато двама министри съобщят едно и също – че от

...
Когато двама министри съобщят едно и също – че от
Коментари Харесай

Емилия Милчева: Дебелата корупция сътвори тънък асфалт по магистралите на ГЕРБ

Когато двама министри оповестят едно и също – че от гордостта на ГЕРБ, автомагистралите, са спестени съществено количество материали, това значи, че милиони са отишли в нечии ръце. Дебелата корупция в пътищата е сътворила тъничък асфалт – и е направила милионери политици и държавни служители.
А служебният министър на районното развиване Иван Шишков и на вътрешните работи Иван Демерджиев просто изпреварват разкрития на Европейската прокуратура, която може да проверява случаите, защото за автомагистралите в България, като се изключи “Хемус ”, е употребявано европейско финансиране.
За два дни – две вести. Шишков заяви пред NOVA, че инспекциите на автомагистралите са се трансформирали в сериал “Кражбата на автомагистрали ”, а от всяка инспекция излиза едно и също – сред 25 и 30% от асфалта липсват. Всички, които карат колите си по прехвалените от ГЕРБ пътища, са се… уверили в “качеството ” им. А за кражбите от дълго време има повече от догатки – както и предплатено платени стотици милиони на строителни компании по инхаус процедурите. В “Неделя 150 ” по БНР през вчерашния ден Иван Демерджиев разкри, че “част от водените производства за корупция измежду политически фигури са под наблюдаване на Европейската прокуратура, което значи корист с европейски средства ” и част от установените по пътищата проблеми (свързани със строителството им, б.авт.) са в тази рубрика.
Най-голямата вест обаче е, че почналите преди два месеца взаимни инспекции на Министерство на вътрешните работи и Министерство на регионалното развитие на пътищата, в това число автомагистрали, ще продължат и през март – т.е., през цялата предизборна акция. А през февруари Шишков заяви за вложен по-малко от нужното асфалт и прекомерно огромно количество шлака в основата на права от аутобана “Хемус ”, сред София и Яна. Вместо 28 сантиметра асфалт, пробите посочили съществуване сред 18 и 21 см.
Досега служебното държавно управление на президента “пожали ” ГЕРБ, а на прицел бяха взети министри от съдружния кабинет на “Промяната ” – било поради газови контракти, било поради планове от Плана за възобновяване и резистентност или оръжеен износ, а в добавка пристигна и определението “шарлатания ” от президента по адрес на “Продължаваме смяната ”. В същото време в държавни институции се назначават фрагменти, свързани с кръговете на ГЕРБ и Движение за права и свободи.
Но с тематиката за пътищата президентското ръководство, от една страна, показва, че работи дружно с обвинителите на Лаура Кьовеши и не е безучастно, а внася своя дан в борбата с корупцията. От друга, концентрира вниманието върху съответни схеми, от които българската прокуратура редовно странѝ. Макар че делото за източените над 50 милиона от “Хемус ” потегли през декември 2021 година и по него има осем обвинени, от които петима – притежатели на кухи компании, претакали парите, по него няма нито един политик или държавен чиновник с предявено обвиняване. А в този момент Демерджиев даде обещание “интересни имена от всички политически сили ”, консумирали порциите от изчезналия асфалт.
Асфалтът, или строителството на пътища, беше най-голямата предизборна дъвка на Борисов и ГЕРБ по време на трите им мандата. Също и обвиняването към тези след него, че не са поставили “една лъжица асфалт ”. В същия звук водачът отговори на пресните обвинявания от Враца, където ГЕРБ откри предизборната си акция – тестът не е взета вярно, никой с изключение на ГЕРБ не е построил и метър, а пък подлагат на критика, а на Шишков бил обещан постът основен проектант на София след локалния избор.
“Щях да залея страната с асфалт, в случай че управлявахме, когато имаше остатъци. И отново ще го направя ”, сподели Борисов през лятото на 2010 година, откакто завоюва за първи път парламентарни избори. Е, заля я. Само да не се окаже, че лентите, които министър председателят на ГЕРБ режеш на купища прави, ще се окажат по-дебели от положената настилка.
Николай Нанков, някогашен министър на районното развиване, чест сателит на Борисов в джипа, с който обикаляше надлъж и нашир, назова разкритията “огромна операция ”. Според него не калпавото строителство, а неналичието на поддръжка за последните две години е причина за неприятното положение на пътищата. Но в случай че неналичието на 10 и повече сантиметра пласт асфалт може да се изясни с изхабяване, значи това въобще не е асфалт. А около асфалта вътрешният министър заяви и за други порочни практики, които обаче не са известни занапред – пътни прави, които не са изпълнени по план, сектори, пуснати в употреба – само че без строително позволение.
Европейската прокуратура, която може да ревизира всеки план, спечелил финансиране по европейски стратегии, ревизира и ремонта на столичната ул. “Граф Игнатиев ”, изпълнен от бивш любимец на ГЕРБ – “Джи Пи Груп ”.
Проектът стана за посмешище в обществените мрежи, коства над 24 милиона лв. с Данък добавена стойност, закъсня с повече от половин година и беше заплатен от данъкоплатците. А в този момент Министерство на регионалното развитие открива пропуски и не превежда 12 млн. лв. по Оперативна програма “Региони в напредък ” на Столична община. Вместо документите на Министерство на регионалното развитие, прокурорите на Кьовеши да бяха поискали обявата на “Биволъ ” от 2018 година – “#Джипигейт: Грандкорупция с еврофондове и публични поръчки ” – с екселски таблици за комисионите, които консултанти са прибирали като ресто на всякакви виновни лица.
Още от 2011 година Българска социалистическа партия поде атака за некачествено строителство на автомагистралите на Борисов, включително за асфалта, само че с изменчив триумф. За последно преди четири години социалистите желаеха да се вземат проби от 46 места от автомагистралите “Струма ”, “Марица ”, “Тракия ” и “Хемус ” и да бъдат изследвани в самостоятелни лаборатории в чужбина, само че по този начин и не доведоха до дъно личната си самодейност.
Ако “Асфалтгейт ” не е предизборна димка, след автомагистралите ред е на спортните зали и стадионите, които поскъпваха бързичко с по няколко милиона, макар никаквата инфлация. Накрая може да се окаже, че и три мандата няма да стигнат, с цел да бъде разследвано това, което ГЕРБ построи. Асфалт не се яде, само че без асфалт няма ястие, беше обяснил на държавно съвещание през 2020 година Бойко Борисов. С тия апетити и асфалтът го е отнесъл.

Емилия Милчева, " Дойче Веле "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР