Когато два плъха започват да правят свои собствени снимки с

...
Когато два плъха започват да правят свои собствени снимки с
Коментари Харесай

Плъховете също обичат да си правят селфита

Когато два плъха стартират да вършат свои лични фотоси с камера, прикрепена към клетката им, художникът Огюстен Линие споделя, че се е почувствал " извънредно мощен ".

Като част от дипломната си работа през 2021 година Линие купува два плъха от магазин за домашни любимци във Франция, където живее, и им построява комплицирана клетка, споделя той пред CNN. С помощта на механизъм, който дава на гризачите захар всякога, когато натиснат бутон, той ги образова да се снимат - и в този развой основава коментар на понятията за наслаждение, премия и пристрастяващо държание, провокирано от обществените медии.

Умишлено отразяващи занимателните фотоси и видеоклипове на животни, които могат да се намерят в обществените медии, автопортретите на плъховете са " прелестен метод да се притегли погледът ", споделя Линие и прибавя, че те оферират " палав " метод за проучване на тематики като пониженото внимание и въздействието на логаритмите на обществените медии.
Плъховете бяха подготвени да натискат бутон, който задействаше камера, прикрепена към клетката им.

" Когато имаш такава власт, (дори) когато е единствено с два дребни плъха, а не с милиарди хора, имаш възприятието, че можеш да манипулираш всичко ", добави той. " И това е в действителност необичайно чувство. " Линие основава дизайна на клетката си на " кутията на Скинър " - устройство, изобретено от американския психолог Б. Ф. Скинър за проучване на държанието на животните. Художникът споделя, че е почерпил ентусиазъм от научните опити, създадени от Скинър през 50-те години на ХХ век, които образоват животните да извършват комплицирани задания.

Линие построява тази клетка-фотостудио за двата плъха.

 width=

Когато двата плъха, наречени от Линие Огюстен и Артур, по името на него и брат му, почнали да изследват новата си среда, те инцидентно докосвали бутона, който им давал захар, споделя Линие. След това, в продължение на към седмица, те почнали да схващат позитивния резултат от натискането на бутона, свързвайки го с приемането на захар.

След като разбрали това, Линие ги преместил в естествена клетка - с желанието да накара животните да не помнят за захарта - преди да ги реалокира назад в истинската клетка. Но този път бутонът не освобождавал захар при всяко натискане.

Вместо това освобождението на захар ставало на инцидентен принцип, само че защото мозъкът на плъховете " свързва удоволствието със захарта и захарта с бутона... те го допират ", споделя Линие и прибавя, че от време на време плъховете натискали бутона за захар повече от един път в минута.
След това плъховете отишли да живеят при майката на Линие.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР