Когато Джордж Клуни се превъплъщава в агента на ЦРУ Робърт

...
Когато Джордж Клуни се превъплъщава в агента на ЦРУ Робърт
Коментари Харесай

Бивш агент на ЦРУ: Иран може да убие много хора в Израел, но отговорът ще е ядрен удар

Когато Джордж Клуни се превъплъщава в сътрудника на Централно разузнавателно управление на САЩ Робърт Беър през 2005 година, той не допуска, че тази роля ще му донесе Оскар.

Истинският сътрудник, написал книгата, по която след това е изработен филмът „ Сириана “, в никакъв случай не е желал да бъде под светлините на прожекторите.

Робърт Беър е роден през 1952 година в Колорадо. Завършва Университета Джорджтаун. Той е един от най-опитните сътрудници на Централно разузнавателно управление на САЩ, работили на територията на целия Близък изток в продължение на 20 години. Говори свободно арабски, фарси, френски, съветски, таджикски.

Беър има взор и знания върху събитията в Близкия изток, какъвто имат малко на брой. Не единствено тъй като е заставал лице в лице с някои от главните персони от другите страни на споровете, само че и тъй като постоянно предвижда развиването на процесите с изключителна акуратност.

– Изненада ли Ви елиминирането на Хасан Насрала?

– Не, по никакъв начин. Израелците още от 1983-1984 година знаеха, че Насрала е в основата на това джихадистко придвижване. Той доста интензивно е взел участие във военните решения още тогава и те желаеха главата му. През 80-те не можеха да го намерят. През 90-те желаеха да го не помнят – политически видяно не беше допустимо Израел да убие Насрала. Бяха умъртвили един началник на „ Хизбула “, само че стига Насрала да си стоеше спокойно, нямаха желание да го убиват. После пристигна войната през 2006 година Тогава той стана цел и се покри – безусловно подземен. Но едвам след 7 октомври израелците към този момент взеха решение да го сложат в матрицата от цели, както го назоваваме, и да го убият с така наречен унищожител на бункери. Не беше изненада. Когато иранците споделят, че са го предизвестили – всички знаеха, че той е цел. От 7 октомври насам бе ясно.

„ Хизбула “ по този начин и не разбра качествата на Израел да наблюдава всеки член на организацията с непрекъснато наблюдаване, т.е. дронове, телефони, Zoom, Skype. Те сплотяват всичко това и намират цели, откриват кой посещава Насрала. „ Хизбула “ се изненадаха от техническите качества на Израел.

– Смятате ли, че някой го е предал? Колко е коствала главата на Насрала?

– Не знам дали израелците са имали източник, доближен до Насрала. Не знам. Възможно е. Със сигурност са имали източник във веригата на доставките с бомбите в пейджърите и уоки-токитата. В днешно време, същото вършат и Съединени американски щати – за следене на цели се употребява отдалечено наблюдаване на хора. За 10 минути мога да схвана кои са съседите Ви, телефонните им номера, всекидневието им, къде обикалят телефоните им. Всичко с чип – даже телефони с предплатени карти. Не забравяйте, работил съм по убийството на Харири – той бе погубен през 2005 година от „ Хизбула “.

Проследихме телефоните им с предплатени карти. Много елементарно разкрихме цялата мрежа. В интерес на истината и Насрала беше забъркан тогава.

– Добре, а приложенията, които настояват, че са криптирани от край до край? Сигнал, Телеграм, други сходни?

– Сигнал не е… Знам, че е криптирано, само че Съединени американски щати могат да го разбият. Забравете го. Знам единствено за едно приложение, което не може да бъде проследено, споделя се Session.

– Тоест съгласно Вас не стои въпросът за къртиците и по какъв начин израелците са съумели да обхванат в йерархията на „ Хизбула “ или иранците?

– Вижте, употребяват се и двете. В Иран, когато убиха ръководителя на нуклеарната им стратегия преди няколко години с автоматизирано оръжие го направиха отдалечено. Когато „ Стъкснет “ болести системите и спря нуклеарните им центрофуги, беше отдалечено. Когато убиха Хания, явно беше, че имаше и някой на място. Дали е имало човек до Насрала, няма по какъв начин да зная.

– След обезглавяването на Хизбула по какъв начин гледате на позицията на Иран като център на власт или противовес на Израел и Съединени американски щати?

– Преди време написах книга със заглавие „ Иран, новата суперсила “ в смисъл, че може да проектира силата си в целия Близък Изток – от Йемен до Сирия и Ливан. Иранците използваха „ Хизбула “ като прийом за въздържане. Заплахата беше, че в случай че ни извършите нещо неприятно, ние ще насочим ракетите на „ Хизбула “ да ви обсипят. Това ненапълно го видяхме през седмицата. Не знам дали иранците ще работят по-твърдо, не знам какъв брой ракети са били унищожени от Израел, само че те имат този прийом за въздържане, който е оскърбен. Иранците на този стадий могат да провокират тежки вреди за Израел.

– Как?

– Просто като претоварят системите им за Противовъздушна отбрана. Това е допустимо. Ако изстрелят 1000 ракети, де факто Scud ракети, против Тел Авив, биха могли да убият доста хора. Иранците не желаят да го създадат, тъй като се опасяват от ответния удар, в това число нуклеарен. Дали Нетаняху би блъснал по Иран с нуклеарно оръжие? Да, в случай че задоволително израелци бъдат убити, убеден съм. Нарича се опцията „ Самсон “. Биха го създали. Но както от години настоявам и още имам вяра, в случай че Иран бъде притиснат до стената и понесе тежки провали, ще изстрелят балистични ракети против нефтените обекти на Саудитска арабия, с цел да санкционират Запада.

Това може да се случи скоро. Факт е, че израелците заплашват с удари по нефтените уреди на Иран. Това може съществено да повлияе на международната стопанска система и на президентските избори тук. Ако цените на бензина скочат до 5 $ на литър, множеството американци не биха могли да си го разрешат, тъй като карат до работното си място и биха винили Байдън и Харис. На Тръмп му остава единствено да каже „ Аз като бях президент, нямахме проблеми с Иран, убих Сюлеймани, Ирак, никакви проблеми – а в този момент вижте с Харис и Байдън какво стана “. Би довело до скок в инфлацията. Би довело до икономическа злополука и би трансформирало къде ще отидат гласовете.

– Опцията „ Самсон “ е последна мярка на Израел за нуклеарен удар против страната, чиито военни са нахлули. Смятате, че седи на дневен ред?

– Разбира се. Това е част от доктрината на въздържане на Израел. Ако почнат да надвиват над нас, ще използваме нуклеарна бомба. Това са разбирания от Студената война. Ако Сирия прекрачи Голанските възвишения с Египет и Йордания, в случай че всички се нахвърлят против Израел, доктрината им е явна – опцията „ Самсон “. Несъмнено. Израел е ръководена от апокалиптичен фетиш – крайнодесните. Те сами го признават. И няма да се тормозят да го създадат.

– Смятате ли, че откакто през миналата година, от 7 октомври насам, Вашингтон неколкократно предизвестява Израел да се въздържа от ескалация, това значи, че Тел Авив към този момент не слуша Съединени американски щати?

– Тел Авив е спрял да слуша Съединени американски щати от 7 октомври насам. Те в никакъв случай не са се вслушвали изключително деликатно, само че в този момент въобще не слушат. Те просто организират срещи, сядат с Блинкен или Байдън и споделят: „ Вижте, 7 октомври промени разпоредбите. Ние ще се отбраняваме. “ Израел знае, че в изборна година, администрацията не може да си разреши да ограничи оръжията. Не забравяйте, Съединени американски щати освен заплащат за тази война – напълно съществено, плащаме за всичко. Но също така участваме директно, тъй като смъкваме ракети с нашия флот. Някои от нещата, с които стреляме, костват 2 млн. $ на бойна глава. Така че – да, забъркани сме. Отбраняваме Израел и плащаме за войната. Но няма политик, даже в Конгреса, който би се осмелил да каже да се спрат оръжията, до момента в който не стигнат до помирение.

– Доколко вероятно помирение сега зависи ли от убийството на Яхия Синуар?

– Не. Ако слушате Нетаняху, той споделя, че би трябвало да изкорени „ Хамас “. Колко души са това? „ Хамас “ беше държавното управление в Газа. Това значи ли, че би трябвало да се избият всички? 2-3-4 ешелон? Това е неорганизирана войска, просто събрани хора и към момента съществува макар бомбите. Същото се отнася и за „ Хизбула “. „ Хизбула “ е в ливанското държавно управление. В общи линии не можеш да се придвижваш из Ливан без негласното утвърждение на „ Хизбула “. Те са в службите за сигурност, във армията, в опазването на здравето. Не са единствено на юг, в южните покрайнини, а из цялостен Бейрут. Достатъчно дълго съм живял и работил там, че да зная, че са на всички места. И какво правиш? Ако твърдиш, че би трябвало да се отстрани „ Хизбула “ напълно, то това значи, че би трябвало да сравниш Бейрут със земята с бомби.

– Междувременно, в сянката на тези събития – какво значи всичко това за Русия и Украйна?

– Мога ли да бъда таен?

– Да.

– Ако аз бях от руснаците, бих изпратил на иранците свръхзвукови ракети, и то доста, с цел да разсея Съединени американски щати, да предизвикам безпорядък в Запада, да унищожа нефтените уреди, да хвърля целия свят в безпорядък и да лишава вниманието на хората от Украйна. Не забравяйте, доста от артилерийските снаряди, употребявани от Израел, са със същия диаметър като тези, които отиват при украинците.

Не знам какъв брой малко са ни останали и никой не приказва за това, само че ни понижават запасите от артилерийски снаряди. Украинците сега се нуждаят от 155-милиметрови снаряди и доста оръдия, с които да обстрелват съветските линии. Както се отбраняват от руснаците, украинците нямат задоволително артилерия. Съединени американски щати не могат да дават по едно и също време тези оръжия на Украйна и Израел.

– Как ще повлияе изходът от президентските избори на двата спора – в Близкия изток и в Украйна?

– Това е казусът. Много американци се опасяват, че Русия ще използва нуклеарни оръжия. Какво да вършим тогава? Какво да вършим, в случай че Русия предизвика страна членка на НАТО в Балтийските страни? Нямаме задоволително военни да ги подкрепим. Какво вършим тогава? А член 5? Американската мощ понижава с всеки минал ден. Позицията на Съединени американски щати в Организация на обединените нации, най-вече поради войната в Газа, е стигнала най-дълбокото дъно до момента. Не си припомням време, в което американското въздействие, след Втората международна война, е било по-слабо.

– Нищо оптимистично не изникна в диалога ни.

– Оптимистичното щеше да бъде, в случай че Насрала бе предложил помирение. А той бе погубен на идващия ден. Не знам дали е правилно, само че Насрала бе единственият член на „ Хизбула “, който можеше да предложи мир, а в този момент е мъртъв. На Сафи ад-Дин му липсва харизмата, както и историята. Най-вероятно не би могъл да го направи. Части от „ Хизбула “ са извънредно радикални и можеха да бъдат следени единствено от Насрала. Същото се отнася и за Синуар. Единственият късмет за мир е със Синуар.

Дори не съм осведомен въобще да поддържат връзка с него. Двамата, които можеха да ни обезпечат бързо помирение, са мъртви или се укриват. Не виждам в скоро време помирение и считам, че Нетаняху би трябвало наложително да реагира на ракетния обстрел против Тел Авив, против Израел. Какво може да нападне? Нефтените или нуклеарните уреди, може и да е дребна офанзива да вземем за пример военна база или даже да е нахлуване над Техеран, което не изключвам, или опит да се обезглави иранският режим. Можеше по време на петъчната молитва да убие Хаменей – той изнесе проповед в петък и можеше да го убият, само че не го направиха. Така че не знам каква ще бъде реакцията на Израел, само че тя ще предопредели развоя на войната.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР