Когато Джон Робъртс иска нещата да бъдат свършени, той действа. Какво означава това за етичните правила

...
Скоро след като стана главен съдия на Съединените щати, Джон
Коментари Харесай

Скоро след като стана главен съдия на Съединените щати, Джон Робъртс се сблъска с това, което според него беше „криза“, включваща съдебната система: Федералните съдии бяха ниско платени.

Това, което Робъртс направи след това, за да се справи със ситуацията, е в рязък контраст с начина, по който той премина на пръсти през настоящия спор относно почтеността на Върховния съд.

Докато настояваше за повишаване на заплатата, той организира среща в Белия дом, за да спечели подкрепата на тогавашния президент Джордж У. Буш. Той насърчи емисарите да разговарят с членове на Конгреса. И той посвети цял доклад в края на годината на ситуацията.

 Асоциираният съдия от Върховния съд на САЩ Кларънс Томас позира за официалната снимка във Върховния съд във Вашингтон, окръг Колумбия, на 7 октомври 2022 г. Асоциираният съдия от Върховния съд на САЩ Кларънс Томас позира за официалната снимка във Върховния съд във Вашингтон, окръг Колумбия, на 7 октомври 2022 г. Оливие Дулиери/AFP/Getty Images

„Ще обсъдя само един въпрос – в опит да увелича още повече шансовете хората да обърнат внимание“, пише Робъртс на 1 януари 2007 г. „Това е важно, защото проблемът е бил игнориран твърде дълго и сега достигна нивото на конституционна криза, която заплашва да подкопае силата и независимостта на федералната съдебна система.

Неговата загриженост: „Говоря за неуспеха да се повиши заплащането на съдиите.“

Днес Робъртс е в центъра на спора относно липсата на прозрачност в съда и липсата на официален етичен кодекс. Съдиите са били непоследователни в отчитането на пътувания и подаръци, дадени им от богати благодетели, които може да се опитват да повлияят на съда.

68-годишният върховен съдия, който ще започне своя 19-и мандат през октомври, се премести с малко видима спешност.

В четвъртък въпросът отново беше в светлината на прожекторите, тъй като съдията Кларънс Томас подаде дългоочакван годишен формуляр за финансово разкриване, който посочи връзката му с тексаския милиардер Харлан Кроу. Томас призна, че е пътувал с частни самолети за сметка на Кроу за събития в Далас и е предприел отделна ваканционна екскурзия до разкошното имение на Кроу в Адирондакс.

Томас също съобщи, че през 2014 г. Кроу е купил имот в Савана, Джорджия, от Томас и семейството му. Адвокатът на Томас каза, че всички забавяния или други грешки при подаване са били „непреднамерени“ и описа публичната критика към Томас като „политически кървав спорт“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР