Когато Джеймс Харисън бил на 13 години, се наложило да

...
Когато Джеймс Харисън бил на 13 години, се наложило да
Коментари Харесай

Човекът, който спаси милиони бебета

Когато Джеймс Харисън бил на 13 години, се наложило да претърпи извънредно тежка интервенция на гръдния панер. Бил жертван да почине от загуба на кръв. Спасило го, че му прелели навреме кръв. 13 литра. Оцелял с помощта на кръводарителите.
Когато през 1954-а навършил 18 - изискваната за донори минимална възраст - той незабавно потърсил пунктовете за кръводаряване на Червения кръст. Станало ясно, че кръвта на Джеймс Харисън е неповторима по тип. В плазмата се съдържали специфични антитела, с помощта на които може да се предотврати резус-конфликт сред бременна майка и плода, който носи. Без тези антитела резус-конфликтът води до анемия и хепатит при новороденото и постоянно е причина за мъртвороден плод.Когато обяснили на Джеймс какво са разкрили в кръвта му, единственият му въпрос бил: „ Колко постоянно ще мога да давам кръв? "
Следващите 64 години, до 2018-а, когато лекарите са безапелационни, че поради преклонната му възраст би трябвало да спре с кръводаряването, на всеки три седмици Джеймс Харисън е дарявал 400 мл кръв в най-близкия кръводарителски пункт до дома си. С плазмата на Харисън е предотвратен резус-конфликт при над 2, 4 млн. бременни по целия свят, в това число и при брачната половинка му.Животът на Харисън е застрахован за 1 млн. австралийски $.Джеймс Харрисън е роден на 27 декември 1936 г.  До 2015 година всички антирезусни препарати в Австралия се приготвяли от неговата кръвна плазма.

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР