Когато даваш на нуждаещите се, не позволявай лявата ти ръка

...
Когато даваш на нуждаещите се, не позволявай лявата ти ръка
Коментари Харесай

Шарани срещу лапнишарани! Как БФРС похарчи 50 хиляди лева на пловдивските данъкоплатци за Световно по риболов

Когато даваш на нуждаещите се, не позволявай лявата ти ръка да узнае какво прави дясната. Евангелието на Матей явно важи с цялостна мощ за Oбщина Пловдив, която през 2021 година е отпуснала 50 000 лв. за Световното съревнование по улов на фидер. Според личната си разпоредба, същата тази Община не следва да финанансира през спортния си календар събития, от които уредниците събират такси, само че в тази ситуация във въпросната година една трета от  градския бюджет за спортни събития е бил възложен с подписа на зам.-кмета Георги Тиюков за организация на въпросното Световно по лов на риба.  Таксата, която е платил всеки тим – участник в същото международно е 1350 евро.
Прочетете още
Нарушава ли община Пловдив личната си разпоредба или въпросните риболовци са я взели за лапнишаран?

Екип на TrafficNews се зае да наблюдава пътя на парите, след сигнали за съществени финансови злоупотреби в Българската федерацията по риболовни спортове /БФРС/.

Световното по улов на фидер е проведено от федерацията през 2021 година на Гребната база в Пловдив, като всеки народен тим е платил такса от 1350 евро. Таксата покрива присъединяване в шампионата и галавечерята за състезателите. Нощувките и останалите дневни разноски за храна се заплащат от самите участници. На международното са взели участие 32 тима, а постъпленията от такси са 124 188 лв..

Малко след финала на надпреварата, Община Пловдив превежда на Семеен кодекс „ Корморани 2016 ” още 50 000 лв. . Основанието е „ образуване и осъществяване на Световно състезание по улов на фидер ”.   Няколко дни по-късно, през октомври 2021 година спортният клуб превежда цялата сума на БФРС. Семеен кодекс „ Корморани 2016 ” е регистриран в Пловдив, а в Управителния му съвет към оня миг влизат Георги Михайлов, Дончо Петров и Христо Йорданов. Паралелно с това Георги Михайлов е ръководител на БФРС, а Дончо Петров управлява най- огромната секция в съюза – „ Шаран ”. 



„ През 2021 година на Управителен съвет на БФРС бе гласувано да се пусне молба до Община Пловдив за 50 000 лв. помощ, които да минат през Семеен кодекс „ Корморани 2016 ”, защото общините нямат право да подкрепят федерациите. Световното мина, а едвам по-късно напълно инцидентно научихме, че сумата е била отпусната от Общината. Но по този начин и не разбрахме защо е изхарчена ” разяснява пред TrafficNews  Даниел Спасов, член на Управителния съвет.



Според докладите, които Семеен кодекс „ Корморани 2016 ” е показал на Общината, с цел да оправдае получената сума, с парите е платено на съдиите на въпросното международно както и преброителите, които са възпитаници от Спортно  учебно заведение " Васил Левски " .   Вътрешен протокол за разноските на въпросното състезанеи обаче  показва, че 15-те съдии са получили приблизително по 500 лв. хонорар за дните на шампионата, като общата сума е към 7 500. Хонорарът на лекарския екип, който е наложителен при всеки шампионат, е 700 лв.. 

Директорът на Спортното учебно заведение Ружка Генова разяснява, че заплащания на възпитаници не са минавали през учебното заведение, а само е получила благодарствено писмо, за оказаната помощ. Пак съгласно вътрешния протокол на федерацията, на учениците са платени 620 лв. дневни и 638 лв. за храна. В надпреварата са били ангажирани към 80 преброители.  

Сборът на двете суми не надвишава 10 000 лв. и е надалеч от отпуснатите 50 000 лв..

За какво в действителност заплащат пловдивските данъкоплатци? И също по този начин на кого?

Банкови извлечения от сметката на БФРС демонстрират, че откакто сумата от 50 000 лв. е получена, от страна на федерацията са направени два превода по 20 000 лв. към компания „ Симов консулт ”, която е благосъстоятелност на Валентин Симов, който пък е секретар на риболовната федерация. Основание не е посочено, единствено номер на фактура.

Членове на федерацията, които подозират, че федерацията се източва редовно посредством компании на лица от управлението, са сезирали прокуратурата, която през 2022 година е разпоредила инспекция на по въпросните сигнали. По време на инспекцията са открити голям брой нарушавания и в Районна прокуратура – Пловдив към този момент има формирано следствено дело .  Разпитани са доста от състезателите, които са съобщили и за други нередности при разходването на средствата, които БФРС събира като членски импорт и такси от членовете си.

Екип на TrafficNews се срещна и с ръководителя на федерацията Георги Михайлов, който през уикенда беше в Пловдив на Републиканското състезание по плувка, което се организира на Гребната база. Той съобщи, че не знае  общинската разпоредба да е нарушавана и не е подписвал декларация, че състезателите не заплащат такси. Според него, парите, отпуснати от общината са били витално значими за провеждането на Световното състезание. На въпрос защо тъкмо са изразходвани общинските пари, ръководителят на федерацията, съобщи „ че не си спомня тъкмо, тъй като е било от дълго време ”. Но благодари на общината, която оказва помощ годишно на БФРС. На процедура това е заобикаляне на закона, така като  общината е отпуснала пари на Семеен кодекс „ Корморани ”, а състезателите заплащат такси към федерацията.   



Михайлов е безапелационен, че с таксите и членския импорт, които  състезателите заплащат, федерацията е съвсем на нула, тъй като разноските при образуване на шампионати са съществени.  Категоричен е, че жалбите, които се пускат разрушават реноменото на федерацията. „ Даниел Спасов не е член на УС, той бе изключен с решение на общото заседание дружно с Александър Дерменджиев. Спасов бе определен в съвета по мое предложение, само че по-късно реши, че желае да заеме моето място и ми го съобщи в прав текст . Но аз също съм наел юристи и ще повеждам каузи против него ” съобщи Михайлов. Той разяснява, че към момента не знае дали ще се кандидатира за трети мандат, това щяло да бъде решение на Общото заседание.

Даниел Спасов обаче е безапелационен, че Агенцията по вписвания е отказала да впише измененията в УС, а всички взети решения след това са противозаконни.

Какво считат в Община Пловдив?

Според член 11 от Наредбата на Община Пловдив за изискванията и реда за финансово подкрепяне на спортни действия е записано:  „ Не се подкрепят финансово спортни организации за провеждането на надпревари, при които се планува събирането на такси и дарения от участниците или законните им представители ”.

Зам.-кметът по спорт и юношески действия Георги Титюков съобщи пред TrafficNews, че не знае за въпросното  съревнование да са събирани такси.

„ От спортното сдружение би трябвало да са подписали декларация, че няма да събират такси на участниците ”, сподели Титюков.  

Пуснахме и питане, както и искане към градските управляващи за докладите за разходването на средствата, както и декларациите, пуснати от състезателен клуб „ Корморани 2016 ” към Община  Пловдив.  Зам.-кметът изясни, че след заседание с юристите и основния секретар на градската администрация, са подготвили запитване към Икономическа полиция дали може да ни изпратят документите и докладите на спортния клуб.  Ако получат позитивен отговор от там, ще ни изпратят всичко налично. Причината е, че е имало питане от полицията към Община Пловдив по отношение на сигнала за вероятни злоупотреби.

Как са изразходвани парите, събрани от такси за международното и с какви документи се оправдават направените разноски?

Какви са сумите, с които община Пловдив е финансирала Семеен кодекс " Корморани 2016 " през последните години и на какво съображение? 

Според членове на федерацията парите изтичат някъде, само че те не виждат къде и се надяват прокуратурата да откри дали има злоупотреби. „ Федерацията съществува единствено защото  за огромна част от това е повече от занимание. Аз се отхвърлих, тъй като не желая да виждам по какъв начин едни крадат, а други заплащат. Спортът си отпътува ” разяснява Огнян Райдовски, който е член на БФРС.

TrafficNews се свърза и с други членове на федерацията за позиция.

Какво считат те и какви са отговорите на поставените въпроси, четете в идващите изявления на следствието на TrafficNews. В продължението на тематиката екипът беседва със състезатели, чиито имена попадат в протокол за награди, само че те не са получавали такива. Друг играч пък твърди, че шампионатът, който той е провел, е бил присвоен от пловдивските " корморани ". 

Част от интервютата с двамата съперници гледайте във видеорепортажа на TrafficNews!

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР