Когато държавните органи започнат да си комуникират с престрелки през

...
Когато държавните органи започнат да си комуникират с престрелки през
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Живеем в объркана държава, смяната на Гешев ще бъде първата и най-малка крачка

Когато държавните органи стартират да си споделят с престрелки през медиите и с конференции, това е объркана страна. Това вреди на всички ни, тъй като разрушава държавността. Институциите би трябвало да приказват на първо място посредством своите пълномощия и процедури. Това съобщи в изявление за " Панорама " по Българска национална телевизия министърът на правосъдиено Надежда Йорданова.

,,Не бих нарекла тази обстановка като война на институциите, само че демократичната общност е във война с модела на превзетата страна. Това е борба, която поведоха жителите през 2020 година на площадите'', добави тя.

Министър Йорданова изрази убеденост, че успеха ще бъде реализирана тогава, когато в обществото ни стартира да се усилва чувството за правдивост и акцентира, че промяната на основния прокурор е единствено първата и най-малка крачка.

Тя посочи, че при първия вероятен миг ще сезира Висшия правосъден съвет да приключи предварително мандата на основния прокурор, само че преди този момент би трябвало да бъде обнародвано решението на Конституционния съд.

Задължена съм по Конституция да сезирам Висш съдебен съвет. Не мога да си разреша да приема, че една законова процедура е обречена. Висш съдебен съвет ще бъде заставен да прегледа причините всъщност, тъй като по този начин ще отговори на теста, подложен от обществото дали ще се оправи със своята отговорност. Очаквам всеки член на Висш съдебен съвет да постъпи професионално, изясни правосъдният министър.

По тематиката със правосъдната промяна Надежда Йорданова уточни, че измененията би трябвало да вървят паралелно – дилемите би трябвало да бъдат решени както на законодателно равнище, по този начин и посредством промени в главния закон на страната.

Вярвам, че Народното събрание ще постави оптимални старания да реализира консенсус за конституционни промени. Трябва да работим за една обективна правосъдна система, акцентира министър Йорданова.

В умозаключение тя увери, че актуалното ръководещо болшинство има " решителност, подготвеност, кураж и гръбнак да предприеме всичко належащо, с цел да се възвърне възприятието за правдивост в обществото ", само че предизвести, че това ще бъде муден развой.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР