Когато ДАНС обслужва определени партии и личности, се отваря проблем

...
Когато ДАНС обслужва определени партии и личности, се отваря проблем
Коментари Харесай

Радев: Години наред чужди шпиони действат из България и много други неща

Когато ДАНС обслужва избрани партии и персони, се отваря проблем за националната сигурност. Това сподели във Ватикана президентът във връзка промяната на шефа на организацията:
" За това нямаме никакви резултати в битката с корупцията по високите етажи на властта. Години наред непознати шпиони работят из България и доста други неща. Това е затваряне на очите за големи нарушавания, затваряне на очите за големи корупционни кавги без никакво деяние ".
Помолен за оценка на, президентът уточни, че то следва да потвърди качествата си със своята работа.
В отговор на въпрос за информацията, че Португалия е предложила историци от Европейския съюз да вземат участие в българо-македонската комисия по историческите въпроси, президентът отговори, че напредъкът зависи от градивния двустранен разговор. „ Нямаме потребност от никакви медиатори. Никой не познава по-добре нашата история от самите нас “, уточни президентът и регистрира. „ От нас зависи да проведем един прям градивен разговор, основан на историческите документи, на първоизточниците. Стъпките, които би трябвало да създадем, не минават през другите европейски столици и оттова да бъде оказван напън на България. В никакъв случай “, посочи президентът Румен Радев. По думите му би трябвало да се търси стабилно и необратимо решение на въпросите със Северна Македония.
Държавният глава уточни, че визитата във Ватикана е минала в топла и радушна атмосфера. „ Папата има предпочитание нашите църкви да се сближават още повече, ние имаме повече от хилядолетна история в нашите връзки, почнали още от времето на Княз Борис при покръстването на българите IX век “, съобщи Румен Радев. По думите на президента традицията, открила се през последните десетилетия, българска делегация на най-високо държавно равнище да бъде одобрявана на визита във Ватикана, е значим знак за самопризнание освен за делото на братята Кирил и Методий, а и за ролята на България в международното културно пространство в днешния актуален свят.
Президентът уточни, че папа Франциск взима интензивно отношение по всички модерни проблеми, като на срещата са разискали „ актуалния камшик на държавността - корупцията, освен в държавните управления, само че и в църквата “. „ Папа Франциск през днешния ден уточни и че „ дяволът влиза в индивида през джоба му “, съобщи Румен Радев.
Българският президент подари на папа Франциск комбинация, направена от българския историк Румен Манов. Тя сплотява български икони и знаци и католически знаци върху седеф, направени в България.
Във Ватиканската апостолическа библиотека президентът Радев прегледа фрагменти от открития преди няколко години етюд „ За древността на бащината земя и за българските каузи “, написан от родения в Чипровци архиепископ Петър Богдан Бакшич.
 Радев: Съвместното пътешестване е прелестен мотив за възобновяване на разговора със Северна Македония Радев: Съвместното пътешестване е прелестен мотив за възобновяване на разговора със Северна Македония
„ Искам да благодаря на моя сътрудник и другар Стево Пендаровски за гостоприемството, въпреки и за напълно къса аудиенция и да споделя,...
Ръкописът на Петър Богдан има необикновено значение за нашето осъзнаване като българи и нация и за започването на нашето възобновление, съобщи президентът и напомни, че написването на ръкописа предшества „ История Славенобългарска “ на отец Паисий. „ Този труд е за древността на бащината земя и за българските каузи, това е извънредно мощно обръщение за независимост, за чест, достолепие, за полезности, за осъзнаването, за идентичността на един народ, съобщи Румен Радев.
Ръкописът се съхранява в библиотеката в Модена, а Администрацията на президента е подхванала самодейността той да бъде изложен в България за месец, заяви Румен Радев. „ Папата и държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин дадоха обещание поддръжката си това да се случи “, съобщи Румен Радев.
Днес президентът Радев участва и на Божествена света литургия в базиликата „ Сан Клементе “, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език след благославянето на писмеността и книгите от римския свещеник папа Адриан II. Литургията бе отслужена от Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний. Президентът уточни, че за България е голямо самопризнание, че през днешния ден за пръв път се организира работа от български архиепископ в базиликата, където са служили нашите Свети братя Кирил и Методий. „ С поддръжката на папата и на държавния секретар на Ватикана от ден на ден католическата черква се отваря за наши източноправославни служения освен тук, а и на всички места по Европа “, съобщи Румен Радев. По думите му това е огромна поддръжка за единението на нашите общности по света.
В базиликата „ Сан Клементе “ президентът отдаде респект пред мощите и гроба на Свети Кирил. Днес президентът постави венец и пред паметника на Иван Вазов и паметника на св. св. Кирил и Методий, ситуиран в двора на българското посолство в италианската столица.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР