Когато чужденец от български произход е влязъл законно на територията

...
Когато чужденец от български произход е влязъл законно на територията
Коментари Харесай

Чужденци от български произход ще си уреждат статута по-лесно

Когато чужденец от български генезис е влезнал законно на територията на България и не има виза за дълготрайно престояване, само че има регистриран в Националната организация по приходите трудов контракт с локален шеф, ще може да получи право на престояване и без виза. Това е една от измененията в Правилника
за използване на закона за чужденците, утвърдена през днешния ден от държавното управление.

По този метод чужденецът ще има право да кандидатства за статут на непрекъснато пребиваващ след заплащане на плануванаъа такса, само че без да прекратява работа и да напуща територията на страната, с цел да получи виза, осведоми държавната пресслужба.

Чужденците от български генезис, които аплайват за приемане на право на непрекъснато престояване, отсега нататък няма да се постанова да потвърждават издръжката си, е друга смяна в правилника.

Чужденците, които аплайват за единно позволение за престояване и работа, ще чакат от администрацията отговор не по-дълго от 7 дни, а не 14, както беше до момента.

Ще има по-ясен ред за чужденците, които реализират комерсиална активност в страната и желаят да получат право на дълготрайно престояване. С промените се прецизира кои документи те ще би трябвало да показват на администрацията сами, а кои тя ще си набави служебно от институциите.

Нова глава в правилника урежда реда, по който деца - чужденци, които не са съпроводени от родителите си, ще бъдат настанявани в профилираните институции. Тази смяна отразява и получените оферти и бележки от Българския хелзинкски комитет и Върховният комисар на Организация на обединените нации за бежанците, се споделя в известието на държавната пресслужба.

Създава се и нов ред, по който ще се ползват въведените със закона спомагателни ограничения за застраховане на връщането на жители на трети страни вместо да бъдат насилственото настанявани в Специалните домове за
краткотрайно настаняване на чужденци (СДВНЧ) към дирекция " Миграция ". Предвидена е и опция чужденците, които не са настанени в подобен дом, да се явяват всяка седмица в Министерство на вътрешните работи. Така ще има надзор на нелегално пребиваващи чужденци, които са отвън домовете.

Въвеждат се условия и за издаването на европейски пътен документ за връщането на нелегално пребиваващи жители на трети страни.

Предвидена е и смяна на Правилника за издаване на българските персонални документи, с която се преодолява
разликата при изписване на имена на чужденци, влезнали в България с документ за задгранично пътешестване, само че притежаващи акт за раждане, формиран у нас.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР